Етикети

търся в този блог

понеделник, 22 октомври 2012 г.

Много лесна и вкусна торта троен шоколадов мус - стъпка по стъпка



Нещо много нежно, топящо се в устата, подходящо за  любители на шоколад.
 
Тортата беше направена за годишнината от сватбата ни с моя съпруг.


 Чела бях отдавна за тази торта в блога  "Аз готвя", но ми се стори трудно, пък и двамата със съпруга ми не сме шокохолици.Не че не обичам шоколад....Така бях забравила за тази торта, докато Васето не ме предизвика, че е направила такава торта и била много ефектна, вкусна и ии подходяща за моя блог. Васето е сестрата на моя съпруг, която е превъзходен кулинар, но не мога да я навия да започне да пише.

 

Така се захванах с троен шоколадов мус.Всъщност, като се замисля това си е по-скоро парфе, ама нейсе, вече съм го нарекла мус в заглавието!Оказа се изключително лесно и приятно, тъй като резултатът е повече от удовлетворяващ! По-скоро зашеметяващ!
Количествата на продуктите са различни от оригинала, който е испански.Особено намалих белия шоколад защото не го обичам.



Продукти 
за форма 22 см
основа
  • 140 г бисквити - моите бяха Закуска какаови
  • 50 г стопено масло(маргарин 80%)
  • 1-2 с.л. пудра захар
  • 50 г белени и запечени бадеми(лешници)
за шоколадовите мусове
  • 600 мл течна сметана с животински произход (неподсладена)
  • 300 мл прясно мляко 3,6%масленост
  • 6 с.л. захар
  • 3 пакетчета желатин
  • 125 г черен шоколад - 70% какао
  • 125 г млечен шокоалад
  • 100 г бял шоколад
  • 1 ванилия за белия шоколадов мус



 представям подробно, за да се убедят и скептиците, че е лесно
 

Приготвяне

за основата
  • бадемите се запичат в микровълновата - 1мин и 30 сек на 800 вата( върху хартия за печене)
    • слагат се в блендер и се смилат на брашно, отделят се в дълбока купа
    • бисквитите се начупват, поставят се в блендера и се смилат, смесват се със смлените бадеми  сн.1,2
    • маслото се стопява в МВ* - 30 сек на 800 вата и се прибавя към бисквитите и бадемите и захарта
    бърка се и се долива малко прясно мляко, ако е необходимо - 2-3 с.л., докато се получи смес като тесто сн.3
    • получената смес се разстила на дъното на форма с откопчаващ се пръстен, като се заглажда с шпакла сн.4
  • оставя се в хладилника за да изстине


за шоколадовите мусове
  • в голяма купа се смесват млякото и сметаната
  • поставя се в МВ и се загрява за 2 мин. като се разбърква от време на време
  • отделя се 1/3 от млечната смес (300 мл)
  • желатинът( 1 пак) се залива с 50 мл студена вода и се оставя за 5 мин. да набъбне
  • черният шоколад се начупва на парченца и се слага в купичка
  • поставя се в МВ НА СЛАБО ( например на размразяване) за около 3 мин. като от време на време се разбърква до пълното разтопяване на шоколада
  • набъбналият желатин се загрява в МВ за 30 сек., разбърква се до пълното му разтваряне
  • изсипва се желатинът към 1/3 от затоплената млечна смес, разбърква се
  • прибавя се по малко от топлата млечна смес към топлия шоколад като се бърка непрекъснато с шпакла до пълното смесване сн.5
  • полученият мус се прецежда и се налива във формата
  • прибира се в хладилник за час или във фризер за 10 мин. докато стегне напълно
  • всичко се повтаря още два пъти за млечния и белия шоколад сн.6,7
  • след всеки пласт се изчаква до пълното му стягане, за да не се смесят сн.8,9


оставя се в хладилника за 1 нощ за да стегне

може да се поръси с какао или настърган  шоколад



*МВ - микровълнова печка

45 коментара:

  1. Сонче,
    изглежда умопомрачително, а само като прочета мус и шоколад и съм готова на бегом да дойда да си взема поне трохичка от тази торта;)
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Марта!Похвалите ти ме изпълват с радост и правят деня ми хубав!Поздрави!

      Изтриване
  2. Сонче, разкошна торта, остави ме без дъх. Има ли шоколад без съмнение ще е чудесна.
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, наистина се получи добре, препоръчвам я горещо!Благодаря ти Елена!

      Изтриване
  3. Hayırlı akşamlar, ellerinize, emeğinize sağlık.Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    SAYGILAR.

    ОтговорИзтриване
  4. Соня, направила си торта за чудо и за приказ! Представям си как се топи в устата :)
    Чудесна комбинация от цветове и вкусове!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Тилия, наистина беше много вкусна!Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  5. Най-първо искам да ти пожелая все така хармоничен брак с много топлина и обич в сърцата,Соня!А тортата е приказна!Много ми допада и отдавна съм й хвърлила око и аз!
    Също не съм фен на белия шоколад,освен употребен умерено в десерти.
    С пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!Не само за поздравленията, а и за цялата подкрепа, която получавам от теб!Нека твоите пожелания се върнат умножени при теб!
      А за вкусовете ни, явно са доста сходни :) и за обърнатите плодови сладкиши и за чийзкейка и за белия шоколад!Още веднъж благодаря за всичко, радвам се, че те познавам, макар и виртуално!
      А, между другото, не мога да следя твоя блог, макар, че съм се записала за следене?!Знаеш ли нещо за причината?
      Поздрави и топла прегръдка!

      Изтриване
  6. И аз съм я правила-страхотна е тази торта.И твоята Сонче изглежда прекрасна!
    Хубав ден ти желая и да сте живи и здрави!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Izvinjavam se kolko e tva 3 paketcheta jelatin v gram.mersi

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз използвам пакетчета по 7 грама едното и на тях пише, че са 500 мл течност.

      Изтриване
  8. Чудна е станала тортата,Соня!
    Сигурна съм ,че е неустоима и на вкус,поздравления!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. За хубав празник -хубава торта ! Направо разкошна , а вие да сте живи и здрави още дълги години заедно !
    С прегръдка ,Сонче и хубава есенна вечер !

    ОтговорИзтриване
  10. Леле, каква красота, а и много вкусно!
    Страхотна рецепта Сонче, ще се възползвам от нея!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Сонче, чудна е тортичката ,пък и за хубав повод направена!Живи и здрави да сте!
    На мен ми се видя много трудоемка ама щом казваш ,че е лесна ,някой ден ще пробвам.
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Соня, честита годишнина! Бъдете живи и здрави, обичайте се и се радвайте все така един на друг! Тортата ти се е получила страхотно. Радвам се, че си се спряла на нея. Нямам смелостта да използвам МВ за разтопяване на шоколад, но наистина пести време.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. благодаря за поздравленията и пожеланията, Мира, Ваня, Кате, Здравче, а на Таня благодаря и за рецептата!Хубава сряда на всички!

    ОтговорИзтриване
  14. Ооо, нямаш представа колко ме зарадва!
    С приятеля ми правим скромната една годинка този уикенд и ми се искаше да спретна нещо шоколадово, защото обожаваме и двамата. Мислех да е тортичка, но май ще пробвам този мус в сърцевидни формички за мъфини :)
    Супер на място ми дойде тази рецепта, благодаря ти :)

    Пожелавам ти много късмет и щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно ще стане ,може и без подложката тогава, само с парфетата.Виждала съм го на много места.Поздрави!

      Изтриване
  15. Записах си рецептата.....Усещам как мъжо ще го излапа на един път xixixixixixi
    Поздари и благодарско за рецептата ;)

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесна торта за прекрасен повод! Още веднъж честит празник от мен и още дълги години щастлив семеен живот!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Честит празник! Дълги, дълги щастливи години заедно...а с такъв кулинарен талант като вашия, мъжът ви няма особен избор, освен да се влюбва във вас с всяко ново ястие и всяка лъжица!
    Пробвах рецептата - получи се точно както изглежда и при вас, а доказателство колко е вкусна - няколко часа след като стегна, вече я нямаше!
    Благодаря, стискам палци за бъдещите ви кулинарни подвизи!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти Анна! Твоите думи ме зарадваха безкрайно!Няма какво повече да желае един кулинар, освен празни чинии и доволните усмивки на тези, за които готви!А за блогърът кулинар особено важни са отзивите на читателите!Ти ме правиш щастлива и изпълнена с удовлетворение ! Благодаря, че си се доверила на рецепта от моя блог и че споделяш за резултата! Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  19. И аз направих тортата. Много лесна за изпълнение и много вкусна. Имам само два въпроса. Може ли животинската сметана да се замени с растителна , и в началото в продуктите са изброени 6 лъжици захар , които не е указано къде се слагат. Предварително благодаря! Иначе и без захарта стана много вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ели, 6 те лъжици са по 2 за трите вида парфе(мус).Наистина не съм написала, но е малко по желание и на вкус.Така, че може и с по-малко или както казваш без тях!:).Радвам се, че рецептата ви е допаднала!Поздрави!

      Изтриване
    2. МВ - микровълнова печка

      Изтриване
    3. С какъв диаметър е формата,която ползвате?

      Изтриване
    4. 22 см, пише винаги точно под думата "продукти"!Успех, ще чакам коментарите!

      Изтриване
  20. Здравейте! Направих тортата днес, ползвах форма 26 см.Сложих по 7 грама желатин, но определено леко се тресе. Въпроса ми е кой желатин ползвате? Аз ползвах на Биосепт, който е по 10 грама.Имах и още едно затруднение - да я преместя от формата в тортена чиния.Иначе на вкус е невероятна и никак не е сложна. Може би трябва да увелича с по 1 грам желатина, как мислите? И още един въпрос, дали не може да се замени животинската сметана с растителна? Благодаря за рецептата.:)

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте, благодаря ви за доверието и за споделеното!Радвам, се че тортата ви е допаднала.Втвърдяването зависи :
    1 от желатина - на опаковката пише за какво количество течност е.Аз ползвам Д-р Йоткер от 7 г
    2 от маслеността на млечните продукти и шоколада, колкото повече, толкова по-добре - сметаната е поне 30 %, млякото е 3,6 %
    3 пълното стягане се достига след поне 12 часа в хладилник
    Дано да съм била полезна.Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  22. Може ли да ми кажете марката на животинската сметана :) Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ползвам сметана от Била и Лидъл.На опаковките има нарисувана крава. в Била - Panna da cucina i Neouburger. В lidl -Pilos, за последната има спор дали е наистина животинска, но аз я харесвам,Ако ви се дават пари - Президент.Поздрави!

      Изтриване
  23. Извинявай за глупавият въпрос, но много ми допадна тортата и съм решила да я направя, само че, нещо не разбрах за сметаната: Пише :600 мл течна сметана с животински произход (неподсладена) - това неподсладена означава ли, че е сметана за сладкиши (за торти) или е готварска сметана?

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте Илиана, добре дошла! В по-горния отговор съм описала сметаната, която ползвам.Подчертала съм неподсладена за да се знае за количеството захар, което трябва да се използва.Може да използвате подсладена сладкарска сметана и да намалите захарта от рецептата.Прочетете коментарите и за маслеността на продуктите. Поздрав и ви желая успех! Ще се радвам да споделите отзиви от резултата!

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря! Непременно ще споделя резултата!

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей Соня. само да вметна, че такова красиво и вкусно изкушение се получи.....всички си облизаха пръстите. Благодаря за вкусното изкушение което си споделила!

    ОтговорИзтриване
  27. Тортата е пожествена ! Всички много я харесаха !

    ОтговорИзтриване
  28. Тортата е божествена ! Всички много я харесаха !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не можете да си представите колко ме радват вашите коментари , Илиана, Габриела! Доволна съм, че тортата ви е харесала и сте зарадвали и своите близки! Благодаря ви за споделеното! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  29. Здравейте, тази торта веднъж съм я опитвала в едно заведение във Видин и много ми хареса. С удоволствие ще се опитам да я направя по вашата рецепта, но за да бъде минимален риска да не се получи и да е максимално като вашата ще се радвам да споделите и какви марки шоколад използвате и за 3те муса? Благодаря предварително!
    Поздрави/Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Милена, извинявам се за закъснението , но е момента съм извън страната и с голяма часова разлика! Дано да не е късно - за единия от шоколадите има снимка, купувам от Лидъл, може да ползвате всичко, което ви харесва, Милка или друг качествен .Прецеждането е заради желатина, понякога остават бучки неразтворен желатин.Поздрав и дано да съм била полезна! Хубави Празнични дни ви желая!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...