Етикети

авокадо (2) агнешко (8) американска кухня (2) аспержи (3) баница (29) без глутен (26) Бетоловото (15) броколи (4) бутер тесто (21) българска традиционна кухня (141) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) десерти (220) домашно консервиране (6) дребни сладки (34) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (122) заек (4) закуски (67) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кексчета (25) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (10) кокос (11) кремове (42) крок пот (10) круши (10) лесно (137) манго (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (156) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (76) постно (37) праз (1) празник (11) предястие (64) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (27) салата (15) свинско месо (32) сладкиш (99) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (30) супа (29) тайландска кухня (1) тестени (62) тиква (9) тиквички (19) торта (63) френска кухня (32) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (23) чия (2) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 23 юни 2020 г.

Торта шоколадов мус с вишни



Тортата е много лека  и нежна с пухкав шоколад и хрупкава основа  с бадеми и сладки вишни.



Продукти
за форма с диаметър 24 см
12 порции
основа
2 яйца
50 г захар
щ.сол
20 г разтопено масло
60 г запечени  и смлени бадеми
10 г какао
30 г брашно
настъргана портокалова кора на 1 портокал
вишнев слой
300 г вишни
100 г захар
(сладко)
1/2 п. желатин (5 г)
шоколадов мус
4 жълтъка
50 г захар
180 г шоколад 52% какао
200 г маскарпоне
1п. желатин 10 г
5 белтъка
ванилия
1 с.л. коняк
цветна шоколадова глазура
50 мл сметана
100 г бял шоколад
30 г масло
боя за хранителни цели на върха на ножа

 Време за приготвяне:  50 мин.
- за подготовка - 30 мин.
 - за готвене - 20 мин.
- за изчакване - 2 часа
Калории 
Общо  4870 Ккал 
За една порция 408  Ккал 

Приготвяне 
основа
Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се разтопеното масло, сол и портокалова кора. Разбърква се.
Примесват се какаото и брашното и бадемите.
Сместа се изсипва във застлана с хартия за печене форма с падащ борд.
Пече се на 175 С за около 20 мин. Изважда се и се оставя да се охлади.
вишнев слой
Вишните, почистени от костилките се загряват заедно със захарта до разтопяването й. Готви се 3-4 минути  и се добавя предварително разтворения в малко студена вода желатин. Готовото сладко се разпределя върху основата.
На този етап сладкишът се прибира в хладилника за да стегне вишневия  сос.
шоколадов мус
Жълтъците се разбиват със захарта на водна баня до сгъстяване(отнема около 10 мин.)
Отстраняват се от топлото и биенето продължава още 3-4 мин.
Шоколадът се разтопява на водна баня-2-3 минути. Отдръпва се огъня и се разбърква до гладкост. Внимателно се смесват шоколадът и жълтъците.
Маскарпонето се разбива и се прибавя към горната смес.
Желатинът се накисва в 50 мл вода, загрява се до пълно разтваряне и внимателно се примесва с шоколадовия мус.
Белтъците се разбиват на пяна с няколко капки лимонов сок или щипка сол.
Много внимателно , с помощта на шпатула се примесват към охладения мус.
Шоколадовият мус  се изсипва върху охладения вишнев слой.
Тортата се прибира за 2-3 часа в хладилник.
цветна шоколадова глазура
Желатинът се залива с малко студена вода до набъбване. Загрява се и се разбърква до пълното му разтваряне.
Боята се разтваря в сметаната.
Шоколадът, маслото  и сметаната се загряват до разтопяване на шоколада. Прибавя се желатина.
Глазурата се изсипва в центъра на СТУДЕНАТА, освободена от ринга торта и се разпределя равномерно чрез леко накланяне на сладкиша.
Може да се дооформи отстрани с ядки, сметана или кокос.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

2 коментара:

  1. Много е красива, Сонче! Комплименти! Сигурна съм, че и на вкус е впечатляваща. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катя! наистина беше вкусно - мусът с яйца си заслужава усилието. Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...