Тортата е много лека и нежна с пухкав шоколад и хрупкава основа с бадеми и сладки вишни.
Продукти
за форма с диаметър 24 см
12 порции
основа
2 яйца
50 г захар
щ.сол
20 г разтопено масло
60 г запечени и смлени бадеми
10 г какао
30 г брашно
настъргана портокалова кора на 1 портокал
вишнев слой
300 г вишни
100 г захар
(сладко)
1/2 п. желатин (5 г)
шоколадов мус
4 жълтъка
50 г захар
180 г шоколад 52% какао
200 г маскарпоне
1п. желатин 10 г
5 белтъка
ванилия
1 с.л. коняк
цветна шоколадова глазура
50 мл сметана
100 г бял шоколад
30 г масло
боя за хранителни цели на върха на ножа
Време за приготвяне: 50 мин.
- за подготовка - 30 мин.
- за готвене - 20 мин.
- за изчакване - 2 часа
Калории
Общо 4870 Ккал
За една порция 408 Ккал
Приготвяне
основа
Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се разтопеното масло, сол и портокалова кора. Разбърква се.
Примесват се какаото и брашното и бадемите.
Сместа се изсипва във застлана с хартия за печене форма с падащ борд.
Пече се на 175 С за около 20 мин. Изважда се и се оставя да се охлади.
вишнев слой
Вишните, почистени от костилките се загряват заедно със захарта до разтопяването й. Готви се 3-4 минути и се добавя предварително разтворения в малко студена вода желатин. Готовото сладко се разпределя върху основата.
На този етап сладкишът се прибира в хладилника за да стегне вишневия сос.
шоколадов мус
Жълтъците се разбиват със захарта на водна баня до сгъстяване(отнема около 10 мин.)
Отстраняват се от топлото и биенето продължава още 3-4 мин.
Шоколадът се разтопява на водна баня-2-3 минути. Отдръпва се огъня и се разбърква до гладкост. Внимателно се смесват шоколадът и жълтъците.
Маскарпонето се разбива и се прибавя към горната смес.
Желатинът се накисва в 50 мл вода, загрява се до пълно разтваряне и внимателно се примесва с шоколадовия мус.
Белтъците се разбиват на пяна с няколко капки лимонов сок или щипка сол.
Много внимателно , с помощта на шпатула се примесват към охладения мус.
Шоколадовият мус се изсипва върху охладения вишнев слой.
Тортата се прибира за 2-3 часа в хладилник.
цветна шоколадова глазура
Желатинът се залива с малко студена вода до набъбване. Загрява се и се разбърква до пълното му разтваряне.
Боята се разтваря в сметаната.
Шоколадът, маслото и сметаната се загряват до разтопяване на шоколада. Прибавя се желатина.
Глазурата се изсипва в центъра на СТУДЕНАТА, освободена от ринга торта и се разпределя равномерно чрез леко накланяне на сладкиша.
Може да се дооформи отстрани с ядки, сметана или кокос.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.
Много е красива, Сонче! Комплименти! Сигурна съм, че и на вкус е впечатляваща. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катя! наистина беше вкусно - мусът с яйца си заслужава усилието. Поздрави!
Изтриване