Етикети

авокадо (2) агнешко (8) американска кухня (2) аспержи (3) баница (29) без глутен (26) Бетоловото (15) броколи (4) бутер тесто (21) българска традиционна кухня (141) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) десерти (220) домашно консервиране (6) дребни сладки (34) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (122) заек (4) закуски (67) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кексчета (25) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (10) кокос (11) кремове (42) крок пот (10) круши (10) лесно (137) манго (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (156) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (76) постно (37) праз (1) празник (11) предястие (64) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (27) салата (15) свинско месо (32) сладкиш (99) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (30) супа (29) тайландска кухня (1) тестени (62) тиква (9) тиквички (19) торта (63) френска кухня (32) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (23) чия (2) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 25 март 2019 г.

Еклери



Продукти
за 10-12 малки еклера - 6 порции
тесто
50 мл вода
50 мл прясно мляко
50 г масло
60 г брашно
2 бр. яйца
щ. сол
щ.захар
крем
400 мл прясно мляко
120 г захар
ванилия
2 жълтъка
50 г нишесте
70 г масло
карамел
4 с.л. захар
2-3 с.л. прясно мляко
щ.сол
 Време за приготвяне: 50 мин.
 - за подготовка -20 мин.
 - за готвене - 30 мин.
 
Калории
Общо 2444 Ккал
 За една порция  407 Ккал
за 1 брой 200 Ккал



 Приготвяне
Най-напред се приготвя кремът, за да може да изстине преди пълненето на еклерите.
Жълтъците се разбиват със 100 мл от млякото и нишестето. Добавя се ванилията.300 мл от млякото се загряват до кипване заедно със захарта. Яйчната смес се прибавя внимателно, на струйка, при непрекъснато разбъркване.Готви се на слаб огън до сгъстяване, бъркането продължава, около 1-2 минути.
Готовият крем се изсипва в широк съд, за да изстине по-бързо.
След пълното му изстиване, кремът се разбива с миксер.Тогава се прибавя мекото масло и се разбива до гладък , хомогенен крем.
тесто
Млякото, водата и маслото се загряват в дълбок съд на слаб огън.
Отдръпва се от котлона и се примесва пресятото брашно. Разбърква се енергично и се връща на огъня.Готви се 1-2 минути, докато на дъното на съда се образува бяло , а тестото е гладко и се отделя от стените на съда.Отдръпва се и се добавят яйцата, едно по едно, всяко следващо след пълното усвояване на предишното от тестото.
Широка тава се застила с хартия за печене. С лъжичка се оформят малки топчета, които се подреждат на достатъчно разстояние едно от друго в тавата.
Пече се в предварително загрята на 200 С фурна до златисто, около 15-18 мин. Фурната не бива да се отваря.
Изваждат се и се оставят да изстинат.След това всеки еклер се разрязва хоризонтално по средата и се пълни с крема.
карамел
Захарта се загрява на слаб огън.Когато добие златист цвят се налива млякото.Разбърква се до хомогенност. Еклерите се заливат с топлия карамел.Преди сервиране се охлаждат.
Съхраняват се в хладилника в затворен съд , до няколко дни.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...