Етикети

авокадо (2) агнешко (8) американска кухня (2) аспержи (3) баница (29) без глутен (26) Бетоловото (15) броколи (4) бутер тесто (21) българска традиционна кухня (141) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) десерти (220) домашно консервиране (6) дребни сладки (34) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (122) заек (4) закуски (67) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кексчета (25) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (10) кокос (11) кремове (42) крок пот (10) круши (10) лесно (137) манго (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (156) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (76) постно (37) праз (1) празник (11) предястие (64) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (27) салата (15) свинско месо (32) сладкиш (99) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (30) супа (29) тайландска кухня (1) тестени (62) тиква (9) тиквички (19) торта (63) френска кухня (32) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (23) чия (2) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 12 март 2019 г.

Лимоново суфле



Суфлето има славата  на труден десерт, но за мен единственият проблем с тази сладост е, че трябва да се сервира веднага, докато не е спаднала. Този път си направих проба и го сервирах студено, макар и спаднало, беше одобрено :)! Диетично и вкусно, опитайте!


Так изглежда във фурната.
Продукти
за 6-7 порции
5 белтъка
5 жълтъка
160 г захар
50 мл лимонов сок
40 г брашно
350 мл прясно мляко
1 с.л. лимонова кора
1 с.л. масло за намазване на формите
30 г захар за поръсване на формите
 Време за приготвяне: 30 мин.
- за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 15 мин. 
Калории 
Общо 1620  Ккал 
За една порция 230 Ккал
Приготвяне 
подготовка на формите
Стените и дъното на формите се намазват с меко масло с помощта на четка . Стените се мажат като се правят вертикални движения с четката отдолу нагоре.
На дъното се посипва  малко захар и формичката се завърта под наклон така че захарта да покрие плътно стените. Излишната захар се отстранява.
Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол.
Жълтъците се разбиват със захарта до пухкав крем.Прибавя се лимоновия сок, следва брашното, разбърква се добре. Примесва се прясното мляко и лимоновата кора.

С помощта на шпатула се смесват внимателно белтъците и жълтъците като се разбърква отдолу нагоре до получаване на гладка смес.Готовата смес се разпределя във формичките.





ПЪЛНЯТ СЕ ДО РЪБА. Заравняват се отгоре с нож. Ръбовете се почистват със салфетка. Внимателно се прокарва по ръба, като с нокътя кремът леко се отделя в най-горния си край от стените на формичката.
Ето какво се получава, ако не се изпълни тази операция. Суфлето не се надига равномерно, става криво.


Пече се в предварително загрята фурна на 200 С /180 С вентилатор / , на средна решетка за 12-15 минути.


Сервира се веднага, докато не е спаднало.
Моят опит показва, че е вкусно и след изстиване и спадане, макар и не толкова ефектно :).



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...