Суфлето има славата на труден десерт, но за мен единственият проблем с тази сладост е, че трябва да се сервира веднага, докато не е спаднала. Този път си направих проба и го сервирах студено, макар и спаднало, беше одобрено :)! Диетично и вкусно, опитайте!
Так изглежда във фурната.
Продукти
за 6-7 порции
5 белтъка
5 жълтъка
160 г захар
50 мл лимонов сок
40 г брашно
350 мл прясно мляко
1 с.л. лимонова кора
1 с.л. масло за намазване на формите
30 г захар за поръсване на формите
Време за приготвяне: 30 мин.
- за подготовка - 15 мин.
- за готвене - 15 мин.
Калории
Общо 1620 Ккал
За една порция 230 Ккал
Приготвяне
подготовка на формите
Стените и дъното на формите се намазват с меко масло с помощта на четка . Стените се мажат като се правят вертикални движения с четката отдолу нагоре.
На дъното се посипва малко захар и формичката се завърта под наклон така че захарта да покрие плътно стените. Излишната захар се отстранява.
Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол.
Жълтъците се разбиват със захарта до пухкав крем.Прибавя се лимоновия сок, следва брашното, разбърква се добре. Примесва се прясното мляко и лимоновата кора.
С помощта на шпатула се смесват внимателно белтъците и жълтъците като се разбърква отдолу нагоре до получаване на гладка смес.Готовата смес се разпределя във формичките.
ПЪЛНЯТ СЕ ДО РЪБА. Заравняват се отгоре с нож. Ръбовете се почистват със салфетка. Внимателно се прокарва по ръба, като с нокътя кремът леко се отделя в най-горния си край от стените на формичката.
Ето какво се получава, ако не се изпълни тази операция. Суфлето не се надига равномерно, става криво.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 С /180 С вентилатор / , на средна решетка за 12-15 минути.
Сервира се веднага, докато не е спаднало.
Моят опит показва, че е вкусно и след изстиване и спадане, макар и не толкова ефектно :).
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.