Ароматно, леко и меко руло със сочен пълнеж.
Рецепта стара, много лесна и бърза.Особено подходяща за настъпващия сезон на ябълките.
За този сладкиш ми припомни OSSIGENO, присетила се от Веси и "Сладко и солено".
Продукти
за голямата тава на печката
16 порции
пълнеж
1,5 кг ябълки
2-3 с.л. лимонов сок
6-7 с.л. захар
канела
карамфил
тесто
5 яйца
9 с.л. захар
3 с.л. олио
1 ч.ч. брашно
1/2 п. бакпулвер
ванилия
глазура
400 г заквасена сметана
2-3 с.л. пудра захар
ванилия
ядки по избор
Време за приготвяне:60 мин.
- за подготовка - 20 мин.
- за готвене - 30 мин.
Приготвяне
Ябълките се разпределят върху хартия за печене и се поръсват със захар и подправките |
Поръсват се с лимоновия сок, захарта и канелата.
Добавят се едро нарязани ядки по желание.
тесто
Яйцата се разбиват до пухкавост със захарта. Прибавя се ванилията, олиото и бакпулвера. Брашното се изсипва постепенно при леко разбъркване до получаване на еднородна гъста маса.
Тестото се разпределя върху ябълките и се заглажда с лъжица.
Пече се в предварително загрята на 180 С фурна за около 30 мин., до получаване на златист цвят.Изважда се от фурната.
Обръща се върху друга хартия за печене, отстранява се хартията , с която е печен сладкиша и се навива на руло.
След като изстине сладкиша се намазва с глазура.
Изпеченият сладкиш, преди обръщане |
глазура
Заквасената сметана се разбърква с пудрата захар и ванилията. Рулото, предварително поставено в подходяща чиния се измазва с глазурата.Отгоре се поръсва с ядки или шоколадови пръчици.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби
Много ново и предполагам вкусно за мен руло!Ще го направя задължително,Соня!
ОтговорИзтриване