Това е сигурно най-старата и лесна рецепта за бърз сладкиш. Няма разделяне на белтъци от жълтъци. Няма набухвател. Само 3 продукта и 12 мин. печене.
Варианти има много - с добавки в тестото и с различен пълнеж. Аз харесвам този вариант със сметана, защото рулото остава сочно за дълго време.Тук може да погледнете и такова руло, изпечено направо с пълнежа от плодове.
А тук и тук има и указания как се прави украса в тестото на рулото.
Продукти
за тава 30/40 см
12-16 порции
4 яйца L
100 г кристална захар
100 г брашно
ванилия
пълнеж
200 г сладко по избор(кайсии на снимката)
200 г заквасена сметана
глазура
200 г заквасена сметана
2-3 с.л. пудра захар
ванилия
карамел, шоколад
Време за приготвяне: 30 мин.
- за подготовка - 15 мин.
- за готвене - 12 мин.
Приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване и увеличаване на обема, за 10 мин.
Брашното се пресява и се добавя към яйчната смес като се бърка внимателно със шпатула или лъжица.
Тавата се напръсква леко с мазнина и се застила с хартия за печене.
Тестото се изсипва върху хартията и се разпределя равномерно в цялата тава.
Пече се на 180-200 С за 12-15 мин. , до златисто.
Тавата се изважда от фурната и сладкиша се обръща върху друга хартия за печене, поръсена с пудра захар.
Внимателно се отделя хартията, с която е печено тестото.Изрязват се страните, за да се оформят равни ръбове.
Намазва се със сметана и избраното сладко и се завива на стегнато руло от към по-късата страна. Оставя се увито в хартията докато изстине.
глазура
Заквасената сметана се смесва със захарта и ванилия и се разбърква до гладка еднородна смес. С тази смес се измазва рулото, предварително поставено в подходяща чиния.
Рулото на снимката има ивици сметана, редувани с ивици карамел.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.
Ех, че пухкаво изглежда, Сонче! Грабвам си парченце..тъкмо си ги нарязала! :) Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеСонче,
ОтговорИзтриванеи аз имам няколко лесни рецепти за руло от стари готварски книги.Наистина много лесно се приготвят.Твоята също е много опростена и с малко продукти, чудесна за бързи почерпки.
Поздрави !