Рецептата е за една стара класика в българската домашна кухня. Мека и лека, добре сиропирана, с нежен крем торта. Освен ванилия, в крема има и карамел за обогатяване на вкуса и аромата.
За мен не е тортата на баба, а първата торта, която направих сама на 16 години. И тортата, която правех за моите деца. Мил спомен от бедните на продукти соц години. В заглавието е тортата на баба, защото така е популярна.
Тортата беше за РД на една от дъщерите ми, затова е с такова оформление. Подобна торта, оформена като шахматна може да намерите тук.
И така, продуктите са лесни и ги има винаги в кухнята - мляко, яйца, брашно и масло.
Продукти
за торта с диаметър 26 см
16-20 порции
за 1 блат
(може да направите 3 или 4)
1 яйце
2/3 ч.ч. захар(чашата е от 200 мл)
2 с.л. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. брашно
ванилия или какао
крем
10 с.л. захар
4 яйца L
6 с.л. брашно
1л прясно мляко
ванилия
120 г масло
смлени орехи
сироп
1.5 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
Време за приготвяне: 2 часа
- за подготовка и оформяне - 60 мин.
- за готвене - 60 мин.
Приготвяне
блатове
Може да изпечете блатовете на 2 пъти и след това да разрежете получените платки на 2. Аз предпочитам да ги пека поотделно, за по-сигурно.
За всеки блат - най-напред се разбива яйцето със захарта до пухкавост.
Прибавя се олиото.
Содата се разбърква с киселото мляко, докато шупне. Ако е необходимо се добавят няколко капки лимонов сок или оцет. Примесва се с яйчната смес.
Брашното и ванилията(1 с.л. какао за тъмните блатове) се добавят на части, като се разбърква внимателно.
Готовото тесто се изсипва в намазана с олио и застлана с хартия за печене тавичка.
Пече на 180 С( 360F) за около 15-20 мин. , до златисто и суха клечка.
Блатовете се оставят да изстинат и хартията се отлепва внимателно.
сироп
Водата и захарта се слагат да заврат и се варят 4-5мин.Оставя се да стине.
крем
Яйцата се разбъркват с 1 ч.ч. от млякото и брашното.
Захарта се карамелизира на слаб огън и когато е готов карамелът, в него се изсипва останалото мляко. Бърка се до пълното разтваряне на карамела.
На тънка струя се добавя яйчно-брашнената смес и се вари на слаб огън с непрекъснато разбъркване докато кремът започне да се сгъстява. Отдръпва се от огъня.
Прибавят се ванилията и нарязаното на кубчета масло. Разбърква се енергично до пълното разтваряне на маслото.
сглобяване на тортата
Един от блатовете се поставя на дъното на тортена чиния и се стяга с ринг за сладкиши.
Поръсва се с няколко лъжици от сиропа. Покрива се с дебел пласт крем.
Отгоре се поставя следващия блат. Сиропира се, покрива се с крем и се поръсва със смлени орехи.
Така подреждането продължава до края.Всеки блат се сиропира и покрива с крем.
Тортата се оставя да стегне в хладилник и след това се украсява.
Отстранява се пръстена за торта и отстрани се измазва или с остатъци от крема или с разбита сметана.
Отгоре и отстрани може да се покрие със смлени орехи или шоколад.
В случая съм използвала разбита сметана ( 5 с.л.) и малко разтопен шоколад.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.
ванилия или какао
крем
10 с.л. захар
4 яйца L
6 с.л. брашно
1л прясно мляко
ванилия
120 г масло
смлени орехи
сироп
1.5 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
Време за приготвяне: 2 часа
- за подготовка и оформяне - 60 мин.
- за готвене - 60 мин.
Приготвяне
блатове
Може да изпечете блатовете на 2 пъти и след това да разрежете получените платки на 2. Аз предпочитам да ги пека поотделно, за по-сигурно.
За всеки блат - най-напред се разбива яйцето със захарта до пухкавост.
Прибавя се олиото.
Содата се разбърква с киселото мляко, докато шупне. Ако е необходимо се добавят няколко капки лимонов сок или оцет. Примесва се с яйчната смес.
Брашното и ванилията(1 с.л. какао за тъмните блатове) се добавят на части, като се разбърква внимателно.
Готовото тесто се изсипва в намазана с олио и застлана с хартия за печене тавичка.
Пече на 180 С( 360F) за около 15-20 мин. , до златисто и суха клечка.
Блатовете се оставят да изстинат и хартията се отлепва внимателно.
сироп
Водата и захарта се слагат да заврат и се варят 4-5мин.Оставя се да стине.
крем
Яйцата се разбъркват с 1 ч.ч. от млякото и брашното.
Захарта се карамелизира на слаб огън и когато е готов карамелът, в него се изсипва останалото мляко. Бърка се до пълното разтваряне на карамела.
На тънка струя се добавя яйчно-брашнената смес и се вари на слаб огън с непрекъснато разбъркване докато кремът започне да се сгъстява. Отдръпва се от огъня.
Прибавят се ванилията и нарязаното на кубчета масло. Разбърква се енергично до пълното разтваряне на маслото.
сглобяване на тортата
Един от блатовете се поставя на дъното на тортена чиния и се стяга с ринг за сладкиши.
Поръсва се с няколко лъжици от сиропа. Покрива се с дебел пласт крем.
Отгоре се поставя следващия блат. Сиропира се, покрива се с крем и се поръсва със смлени орехи.
Така подреждането продължава до края.Всеки блат се сиропира и покрива с крем.
Тортата се оставя да стегне в хладилник и след това се украсява.
Отстранява се пръстена за торта и отстрани се измазва или с остатъци от крема или с разбита сметана.
Отгоре и отстрани може да се покрие със смлени орехи или шоколад.
В случая съм използвала разбита сметана ( 5 с.л.) и малко разтопен шоколад.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.
А какво е количеството брашно за един блат? Много хубава домашна торта сте спретнали, харесва ми.
ОтговорИзтриванеКоличествата, посочени в рецептата са за 1 блат, пише по Продукти! Поздрави!
ИзтриванеПрекрасна торта Супер сте
ОтговорИзтриванеТортата е прекрасно сладко изкушение
ОтговорИзтриванеПрекрасно сладко изкушение
ОтговорИзтриванеДобър вечер, реших да направя тортата по случай рождения ден на сестра ми и стана много хубава .Само искам да допълня, че това е втората торта по вашите рецепти която правя и ви благодаря за страхотните рецепти.
ОтговорИзтриванеБезкрайно ме зарадвахте, Лора! Благодаря ви за доверието и споделеното! Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване