Тестото за памук погача стана много популярно в последно време. Аз се отнасях с голяма доза скептицизъм към него, до момента в който направих хляб в хлебопекарната от това много маслено тесто.Получи се много вкусен и пухкав !
Още по-голяма беше изненадата ми от тази питка, която напълних с кашкавал и сирене.
Изумително вкусна и мека, наистина като памук!
Използвах рецептата на Емо и Вещицата от Ароматно в кулата на вещицата, която е публикувала рецептата преди 3 години.
Продукти
за тава с диаметър 22-24 см
6 порции
120 мл топла вода
120 мл топло прясно мляко
120 мл олио(слънчогледово)
1/2 с.л. сол
2 и 1/2 с.л. захар
420 г бяло пшенично брашно тип 500
1 пак. мая (7г)
200 г сирене
1 жълтък за намазване
Време за приготвяне: - 3 часа
за подготовка - 20 мин.
- за готвене и втасване 2-3 часа
Приготвяне
Тестото замесих в хлебопекарната на програма "Паста", която за моята машина е 15 минути, без загряване.Затова е необходимо предварително да се загреят течностите.
Следва втасване до удвояване на обема на тестото.Продължава малко по-дълго от обикновен хляб заради мазнината.Отне ми около час във загрята фурна.
Оформянето е по избор, но вида и вкуса зависят от това как се процедира с готовото тесто.
Втасалото тесто се разделя на две части. Всяка част се разточва на кора и се поръсва с натрошеното сирене.
Всяка кора се навива на руло като леко се усуква и раздърпва.Трябва двете рула да са с еднаква дължина.
Рулата се усукват и се поставят в намазана с мазнина тава като се завиват на охлюв.
Оставя се да втасва отново за около час.
Намазва се с жълтъка, разбит с 1-2 с.л. прясно мляко.
Пече се на 180 С за около 30-40 минути.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби
Шикарная текстура!!!
ОтговорИзтриване