Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 10 май 2016 г.

Солена торта със сирена - великденска



Тортата е чудесно предястие за много гости.Приготвя се лесно и не отнема много време. Предимство е, че се прави от предния ден! Ефектно и много вкусно!



Продукти
за форма с диаметър 26 см
16-20 порции
за основата
250 г крекери(бисквити)
100 г масло
сол
за кремовете
200 г фина извара
1/2 ч.л. горчица
1 сварено яйце от кокошка
250 г рикота
400 г крем сирене
200 г заквасена сметана
400 мл течна млечна готварска сметана
сол на вкус
30 г желатин( 3 пак)
за зеления слой
200 г изцеден замразен спанак
чесън, черен пипер
за червения пласт
1 малка глава червено цвекло - сварена
за украса
8-10 пъпъдъчи яйца
чери домати
копър, магданоз, моркови, репички
 Приготвяне 



основа
Аз нямах солени крекери, използвах обикновени бисквити,  получи  се много интерсно съчетание, което се хареса на всички.
Бисквитите се смилат в блендер заедно с разтопеното масло.Разпределят се на дъното на форма с откопчаващ се пръстен и се притискат и уплътняват.Формата се оставя в хладилника.
обща смес за всички кремеове
Яйцето се смила в блендера.
Всички останали продукти - извара, рикота, крем сирене, горчица, заквасена сметана се поставят в купа и се пасират с пасатор ( или в блендер) до гладка еднородна смес.Прибавя се яйцето.
Желатинът се оставя да набъбне в малко студена сметана.Останалата сметана се загрява леко и се примесва с набъбналия желатин.Бърка се до пълното разтваряне на желатина.Сместа се прецежда и се прибавя към сирената. Прибавя се 1/4 ч.л. сол или на вкус.
Готовата смес се разделя на три равни части.
за зеления слой
Ако е суров, спанака се бланшира, а ако е замразен се размразява.
Спанака се изцежда и се смесва с 1/3 от сирената, пасира се до гладкост и се овкусява   с подправките.
 Готовата смес се изсипва върху основата, прибира се в хладилника и се изчаква докато се желира.
червен пласт
Цвеклото се сварява до омекване, отцежда се и се пасира.Смесва се с 1/3 от сирената, пасира се отново и се изсипва върху втвърдения зелен слой. Прибира се в хладилника и се изчаква докато се желира.
Накрая се завършва с остатъка от бялата смес.






Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

4 коментара:

  1. Соня,тортата е повече от красива...Всичко,което си вложила в нея говори за вкуса и чувството ти за баланс!Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Красота, Сонче - това е напълно достатъчно за казване!! :)
    Прегръдка и хубава вечер!!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow