Тирамисуто вече е на почит у нас! Много често портокалово, почти винаги приготвено с капучино, вместо с чисто кафе и задължително с маскарпоне и порто или друго десертно вино!
Този път ви предлагам Тирамису с добавка от ароматно сладко от зрели смокини- любимото ми сладко за всички времена :)!
Продукти
за 6 порции
12 бишкоти Савоярди
200 мл прясно мляко
1 с.л. разтворимо кафе
1 с.л. захар
50 мл Порто*
крем
250 г маскарпоне
200 мл сметана
2 яйца(само жълтъка)
4 с.л. захар
100 мл порто
1/2 портокал - сок и кора
смокиново сладко
какао за поръсване
*подсилено ароматно десертно вино
Време за приготвяне:
- за подготовка - 20 мин.
- за готвене - 15 мин.
Приготвяне
крем
Жълтъците и захарта се разбиват до побеляване в стъклен или метален огнеупорен съд.
Прибавят се сокът, настърганата кора на портокала и виното.
Съдът се поставя на водна баня и се бърка докато започне да се сгъстява.Отнема около 10 минути.Оставя се да се охлади.
Маскарпонето се разбива леко.
Сметаната се разбива до сгъстяване и се прибавя към сиренето.Всичко се смесва с изстиналия яйчен крем.
Млякото се загрява и в него се разтварят кафето и захарта, долива се портото.
Половината от бишкотите се напояват в приготвеното кафе и се подреждат на дъното на тавичката.Отгоре се изсипва половината от крема и се подреждат плодове от сладкото.
Реди се втори ред бишкоти, напоени с кафе.
Завършва се с остатъка от крема.
Съдът се покрива с фолио и се прибира в хладилник за няколко часа.
Преди сервиране се поръсва с какао и се украсява.
И аз много обичам тирамису и ми харесва да експериментирам с вкусовете. Сигурно се е получило много вкусно със смокиновото сладко, а и изглежда страхотно. Поздравления за чудесната публикация :)
ОтговорИзтриванеТирамисуто винаги е хубава и лесна идея. С това сладко не съм опитвала, но като минем на смокинов сезон, ще пробвам. Поздрави, Сонче!
ОтговорИзтриване