Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 8 февруари 2015 г.

Тирамису със смокиново сладко



Тирамисуто вече  е на почит у нас! Много често портокалово, почти винаги приготвено с капучино, вместо с чисто кафе и задължително с маскарпоне и порто или друго десертно вино!


Този път ви предлагам Тирамису с добавка от ароматно сладко от зрели смокини- любимото ми сладко за всички времена :)!

Продукти
за 6 порции
12 бишкоти Савоярди
200 мл прясно мляко
1 с.л. разтворимо кафе
1 с.л. захар
50 мл Порто*
крем
250 г маскарпоне
200 мл сметана
2 яйца(само жълтъка)
4 с.л. захар
100 мл порто
1/2 портокал - сок и кора
смокиново сладко
какао за поръсване
*подсилено ароматно десертно вино
 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 20 мин.
- за готвене - 15 мин.
Приготвяне

крем

Жълтъците и захарта се разбиват до побеляване в стъклен или метален огнеупорен съд.
Прибавят се сокът, настърганата кора на портокала и виното.
Съдът се поставя на водна баня и се бърка докато започне да се сгъстява.Отнема около 10 минути.Оставя се да се охлади.
Маскарпонето се разбива леко.
Сметаната се разбива до сгъстяване  и се прибавя към сиренето.Всичко се смесва с изстиналия яйчен крем.
Млякото се загрява и в него се разтварят кафето и захарта, долива се портото.
Половината от бишкотите се напояват в приготвеното кафе и се подреждат на дъното на тавичката.Отгоре се изсипва половината от крема и се подреждат плодове от сладкото.
Реди се втори ред бишкоти, напоени с кафе.
Завършва се с остатъка от крема.
Съдът се покрива с фолио и се прибира в хладилник за няколко часа.
Преди сервиране се поръсва с какао и се украсява.


2 коментара:

  1. И аз много обичам тирамису и ми харесва да експериментирам с вкусовете. Сигурно се е получило много вкусно със смокиновото сладко, а и изглежда страхотно. Поздравления за чудесната публикация :)

    ОтговорИзтриване
  2. Тирамисуто винаги е хубава и лесна идея. С това сладко не съм опитвала, но като минем на смокинов сезон, ще пробвам. Поздрави, Сонче!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow