Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 23 декември 2014 г.

Портокалова патица на фурна


Патица приготвям за втори път, но стига да намеря, ще правя по-често!
Първата рецепта много ни хареса, особено картофите, приготвени в мазнината от патицата, но и тази се оказа вкусна и лесна! Технологията е една съща, бавно печене на решетка. Не се изисква някакво наблюдение по време на печенето, но то си е продължителен процес - отделете си поне 3 часа.



 Продукти
за 4-6 порции
източник 
1 патица 2 600 кг, с вътрешности
1 кората и сока на 1 портокал
50 г фина кристална захар
45 мл бял винен оцет
60 мл  ликьор
сол и  смлян черен пипер
за соса
 2 супени лъжици зехтин
вътрешностите  на патицата
1 супена лъжица масло
2 моркова, нарязани на едри парчета
1 глава лук, нарязан на едри кубчета
1 клонче прясна мащерка
1 дафинов лист
 смлян  черен пипер
2 супени лъжици   оцет
150 мл червено вино
щипка канела, по желание
вода, до желаната гъстота

Приготвяне

  • От патицата се изрязват излишната мазнина и кожа. Повърхността на патицата (върху кожата) се набожда с вилица на няколко места.  Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер от всички страни, включително и в кухината ѝ. Патицата се поставя върху скарата с гърдите нагоре, крилата трябва да останат плътно до тялото и леко подпъхнати отдолу до гърба. Бутчетата се  кръстосват отпред и се завързват с естествен конец .
  • Скарата с патицата се поставя в предварително нагрятата на 150 С фурна. Под скарата се поставя тава, в която ще се капе мазнината. Патицата се покрива хлабаво с алуминиево фолио и се пече 1 час и 30 минути.


  портокаловата глазура



  • В малка тенджерка се смесват захарта и оцетът. Загряват се на силен огън като се разбъркват докато захарта се разтопи и сместа започне да ври. Когато заври, бъркането се спира и сиропът се вари няколко минути докато придобие цвят на карамел. Добавя се портокаловият сок и сместа се оставя да заври отново. Когато заври в нея се изсипват портокаловата кора, настъргана на много ситно ренде  и  ликьорът. Вари се 2-3 минути и се отстранява от огъня.
  • След като се е пекла вече 1,5 часа патицата се изважда от фурната и се маже с портокаловата глазура.Тавата с отцедената мазнина се маха и се поставя нов съд под скарата .Патицата се връща във фурната, усилва се до 175С и се пече поне още 1,5 часа.Ако има останала глазура се намазва 5-10 минути преди да се извади.

На мен не ми се наложи да покривам птицата, но ако е необходимо , може да се използва алуминиево фолио. Патицата е готова, когато месото започне да се отделя от костта а при набождане тече бистър сок.




сос 

  • В тенджерка се загрява зехтинът и в него се задушават нарязаните вътрешности за кратко.Прибавя се нарязания на кубчета лук и морков, виното, 1 ч.ч. вода, оцетът, черният пипер, сол, дафинов лист и мащерка.Задушава се докато зеленчуците омекнат. 
  • Пасира се с пасатор (блендер). Може да го оставите по-рядко и да използвате като сос, с който да полеете месото. Аз го сервирах по-гъстичко и отделно като пастет, беше невероятно вкусно и гостите си го поръчваха отделно!

За пюрето от карфиол рецептата е тук  или тук , разликата е в подправките.

5 коментара:

  1. Патицата изглежда чудесно, Соня!
    Не съм приготвяла никога.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, толкова апетитна коричка си получила... Майсторски си изпекла патицата!
    Весели празници. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изумителен тен има патицата,Соня,моите аплодисменти за прекрасната рецепта!Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Коледа! Здраве, щастие и късмет!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Коледа, Соня и
    нека святото Рождество ви донесе здраве и късмет, благоденствие и много радост
    Весели празници и поздравления за разкошната коледна рецепта!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow