Наскоро бях на гости на моите родители и правих за тях тази питка:
Вкусно с Йоли: Новогодишна маслена погача
Стана много хубава!Родителите ми не можаха да повярват , че съм я правила аз, а не е по поръчка!Не че не правя погачи, но тази беше много успешна.Благодаря на Йоли за точните указания.Всъщност нейните рецепти правя най-често - винаги се получава!
Разликата беше само в маята, аз използвах суха ( 1 пакетче за 500г брашно) и според указанията на пакетчето разтворих най-напред маята в 100мл топло мляко със захар и след като шупна замесих малко тесто, само с добавка на брашно, което оставих да втасва 20 тина минути.
След това месих, втасвах във печката за 30 минути*..Разточих на кори, намазах с маслото и
ще опиша само как я подредих.
Всяка от корите поръсих с настъргано сирене(бяло саламурено) и навих на руло като усуквах.
Нарязах рулата на еднакви кръгове ,около 4см.Крайните парченца оставих по-малки и поставих в средата, оформяйки цвете.Наоколо подредих парчета от рулото, обърнати с отрязаната част нагоре, а последният кръг оформих от ''цилиндрични'' парчета от рулото.
Продукти
500 гр.брашно
20 гр.мая
1 ч.л.захар
2 яйца
2 с.л.зехтин
150 мл.прясно мляко
1 ч.л.сол
100 гр.меко масло
разбито яйце за намазване
*откакто разбрах, че печката на дъщеря ми има функция ''втасване'' и аз започнах да използвам моята фурна за втасване - загрявам до 50С и изключвам.Слагам тестото в тавичка, покрито и чакам 30 минути.Достатъчно е за удвояване на обема.
Вкусно с Йоли: Новогодишна маслена погача
Стана много хубава!Родителите ми не можаха да повярват , че съм я правила аз, а не е по поръчка!Не че не правя погачи, но тази беше много успешна.Благодаря на Йоли за точните указания.Всъщност нейните рецепти правя най-често - винаги се получава!
Разликата беше само в маята, аз използвах суха ( 1 пакетче за 500г брашно) и според указанията на пакетчето разтворих най-напред маята в 100мл топло мляко със захар и след като шупна замесих малко тесто, само с добавка на брашно, което оставих да втасва 20 тина минути.
След това месих, втасвах във печката за 30 минути*..Разточих на кори, намазах с маслото и
ще опиша само как я подредих.
Всяка от корите поръсих с настъргано сирене(бяло саламурено) и навих на руло като усуквах.
Нарязах рулата на еднакви кръгове ,около 4см.Крайните парченца оставих по-малки и поставих в средата, оформяйки цвете.Наоколо подредих парчета от рулото, обърнати с отрязаната част нагоре, а последният кръг оформих от ''цилиндрични'' парчета от рулото.
Продукти
500 гр.брашно
20 гр.мая
1 ч.л.захар
2 яйца
2 с.л.зехтин
150 мл.прясно мляко
1 ч.л.сол
100 гр.меко масло
разбито яйце за намазване
*откакто разбрах, че печката на дъщеря ми има функция ''втасване'' и аз започнах да използвам моята фурна за втасване - загрявам до 50С и изключвам.Слагам тестото в тавичка, покрито и чакам 30 минути.Достатъчно е за удвояване на обема.
Адмирации за погачата ,Сонче!
ОтговорИзтриванеПрекрасно си я оформила,а и така хубаво е бухнала!
Желая ти хубав уикенд!
Може ли да попитам с какъв диаметър е кръглата тавичка, в която печете погачата? На мен все не ми се получава така висока, а иначе добре си втасва, но може би я слагам все в по-голяма тава. Моля да споделите размера, за да си купя и аз такъв :) Благодаря за хубавия блог, който поддържате
ОтговорИзтриванеЗдравейте Петя, тавичката е с диаметър 26 см.С 500 г брашно в този размер се получава по-висока питка.Благодаря ви за милите думи, поздрави да ви е сладко.
Изтриване