Продукти
- ¼ кубче (10 г) прясна мая или 1 пакетче суха
- 5 ч.л. пудра захар
- 200 +50 мл топла вода или пр. мляко
- 300 - 350 г брашно пълнозърнесто
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. олио
- 1 разбито яйце
- 1с.л. лимонов сок
- 1 яйце за глазиране
Начин на приготвяне:
Ръчно замесване:
- Маята, 1 ч.л. захар и 100мл вода се объркват.
- Оставят се настрана за 20-30 минути до образуване на пенеста смес.
- Брашното, солта и останалата захар се объркват.
- Прибавят се олиото, разбитото яйце и сместа с маята.
- Меси се на набрашнена повърхност за 10 минути до гладко и еластично тесто.
- Оформя се топка, слага се в намаслена купа, покрива се.
- Втасва до удвояване на обема.Аз го оставям във фурната - загравам на 50 С и изключвам.30 мин са достатъчни.
Оформяне на варените гевреци:
- Тестото се премесва на набрашнена повърхност. Дели се на 15 части.
- Оформят се цилиндри, дълги 18 см, свиват се на пръстен и се защипват краищата.
- Оставят се на набрашнена повърхност да бухнат за около 15-20 минути.( пак във фурната)
- Гевреците се варят в подсолена кипяща вода за около 1 мин.
- Пренасят се в намаслена и набрашнена тава за печене.Мажат се с разбито яйце. По желание се ръси със сусам или маково семе.
- Пекат се в предварително загрята фурна 200°С за 35 минути.
perfektno
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
ИзтриванеЩе ги направя ей сега!
ОтговорИзтриване