Досегашните ми срещи с брюкселското зеле, този иначе симпатичен зеленчук, не бяха много обещаващи! Все не ми харесваше особената миризма на задушеното и варено брюкселско зеле. Докато не опитах този вариант, приготвени на фурна, леко карамелизирани зелчици, предложен ми от моя зет Браян Рийд. Направо се влюбих вече в тези зелени топчици !
Предлагам ви ги за гарнитура към месо или риба.Приготвят се много лесно и бързо и са много вкусни.
Продукти
за 6 порции
- 600 г брюкселско зеле
- 2-3 с.л. зехтин
- 1с.л. масло
- черен пипер
- щипка сол
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. оцет балсамико
Време за приготвяне: 35 минути
- за подготовка -10 минути
- за готвене 25 минути
Приготвяне
- Зелчиците се почистват от жълтите листа и дръжки.Ако има по-големи се разряват на 2 или на 4.Важно е всички да са с еднаква големина.
- Тавичката се намазва с маслото.Подрежда се брюкселското зеле, полива се с 1 с.л. зехтин, поръсва се с черен пипер и много малко сол и се разбърква, така че всички зеленчуци да се покрият с мазнината.
- Пече се в предварително загрята на 200 С фурна за около 20-25 минути, до получаване на златист загар на зелчиците.
- В купичка се смесват 1 с.л. зехтин, 1 с.л. мед и 1с.л. балсамов оцет, разбърква се и се изсипва върху брюкселското зеле. Отново всичко се разбърква, така че сосчето да се поеме от зелето в горещия съд.
- Сервира се топло.
източник
Лесна и вкусна гарнитура! Май ще потърся зелчиците по големите вериги! :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Соня!
Половинът ми не го понася. Дали да не се пробвам да го изкуша така? Мерси, Сонче!
ОтговорИзтриванебраво! страхотна рецепта :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, радвам се , че ви в харесало!
Изтриване