Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 17 януари 2015 г.

Брюкселско зеле на фурна с мед и балсамов оцет



Досегашните ми срещи с брюкселското зеле, този иначе симпатичен зеленчук, не бяха много обещаващи! Все не ми харесваше особената миризма на задушеното и варено брюкселско зеле. Докато не опитах този вариант, приготвени на фурна, леко карамелизирани зелчици, предложен ми от моя зет Браян Рийд. Направо се влюбих вече в тези зелени топчици !
Предлагам ви ги за гарнитура към месо или риба.Приготвят се много лесно и бързо и са много вкусни.
Продукти 
за 6 порции

  • 600 г брюкселско зеле
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1с.л. масло
  • черен пипер
  • щипка сол
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. оцет балсамико

Време за приготвяне: 35 минути
- за подготовка -10 минути
- за готвене 25 минути

 Приготвяне



  • Зелчиците се почистват от жълтите листа и дръжки.Ако има по-големи се разряват на 2 или на 4.Важно е всички да са с еднаква големина.
  • Тавичката се намазва с маслото.Подрежда се брюкселското зеле, полива се с 1 с.л. зехтин, поръсва се с черен пипер и много малко сол и се разбърква, така че всички зеленчуци да се покрият с мазнината.
  • Пече се в предварително загрята на 200 С фурна за около 20-25 минути, до получаване на златист загар на зелчиците.




  • В купичка се смесват 1 с.л. зехтин, 1 с.л. мед и 1с.л. балсамов оцет, разбърква се и се изсипва върху брюкселското зеле. Отново всичко се разбърква, така че сосчето да се поеме от зелето в горещия съд.
  • Сервира се топло.

източник








4 коментара:

  1. Лесна и вкусна гарнитура! Май ще потърся зелчиците по големите вериги! :)
    Хубава вечер, Соня!

    ОтговорИзтриване
  2. Половинът ми не го понася. Дали да не се пробвам да го изкуша така? Мерси, Сонче!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow