Етикети

агнешко (7) баница (27) без глутен (11) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (132) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (186) домашно консервиране (6) дребни сладки (29) дулче де лече (1) есен (32) желирано (28) за празник (102) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (31) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (17) плодове (70) постно (34) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (51) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

събота, 6 декември 2014 г.

Крем пастички с три вида мус - шоколад, портокал и карамел




Това е десерт, който правя вече няколко пъти и препоръчвам горещо!
Вкусът е наистина невероятен, а това което е невероятно е и неописуемо! Съчетанието на шоколад с ядки, портокал, карамел и вишни е експлозия от вкусове и аромати от всяка хапка!
Рецептата изглежда малко дълга, но не е никак сложна, а и си заслужава усилието!
Продукти
за 6 броя
или форма с диаметър 18 см
за основата

6 големи бисквити по избор (може да се изпече блат и да се
изрежат)
50 мл коняк (ликьор)
2-3 с.л. сироп от сладко по избор (вишни)
2-3 с.л. вода
за шоколадов мус
125 г шоколад
50 мл течна сметана
1 каф. ч. смлени запечени ядки(орехи)
за портокалов мус
2 яйца
4 с.л. захар
50 г масло
сок и кора от 1/2 портокал
1 п. ванилия
1/2 п. желатин (5 г)*
карамелен крем
1/2 с.л. масло
4 с.л. захар
150 мл сметана
100 мл прясно мляко
1/2 п. желатин(5г)*
за украса
50 г шоколад
2 с.л. сметана
* преизчислете количеството желатин според указанията на опаковката, ако е необходимо

Приготвяне
За да се приготвят крем пастички в индивидуална форма трябва да разполагате с някакви пръстени, подходящи за желиране.Аз използвах такива изрязани от кофички за кисело мляко.
Бисквитите се оформят според големината на пръстените - изрязват се с помощта на нож.Бисквитите може и да се смелят и смесят със сиропа.
Алтернативен вариант е да се изпече тънък блат, от който да се изрежат кръгове с желания размер.Ако блатът е пандишпанов, трябва да се намали течността за сиропирането му за да не се разпадне.Бисквитките, които аз използвах бяха доста сухи и поеха целия сироп.
Пръстените се поставят в чиния и на дъното на всеки от тях се подрежда бисквитка.
Полива се с леко затопленият сироп от ликьор, вода и сладко.
За шоколадовия крем най-напред сметаната се загрява леко на МВ и в нея се слага натрошеният шоколад.Бърка се до получаване на еднородна гладка маса.Ако е необходимо се загрява още веднъж за 30 сек. на МВ.( може да се направи на водна баня)
Накрая се изсипват запечените и след това смлени ядки и се разбърква отново.
Шоколадовият мус се разпределя във формичките.Оставя се да стегне.
За портокаловия крем първо в малка тенджерка(огнеупорна купа) се разбиват яйцата със захарта и към тях се прибавят настърганата портокалова кора и портокаловия сок.Купата се слага на водна баня , добавя се маслото и се бърка.Вари се докато започне да се  сгъстява. Накрая се прибавя желатинът , разбърква се и се прецежда.
Изчаква се кремът леко да застине и се изсипва върху шоколадовия мус.
Пастичките се прибират в хладилника докато последният слой започне да стяга.
За карамеления крем в малака тенджерка се загряват захарта и маслото до получаването на златист карамел. Доливат се сметаната и прясното мляко и се бърка докато сместа стане еднородна.Накрая се добавя желатинът и се разбърква.Оставя се да изстине и преди да започне да се желира се изсипва върху портокаловия мус.
Крем пастичките се съхраняват в хладилник до пълното им желиране . Преди сервиране се освобождават от пръстените и се украсяват.


1 коментар:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...