Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (4) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (145) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (55) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (14)

търся в този блог

вторник, 9 септември 2014 г.

Обърнат шоколадов сладкиш със сини сливи, карамел и пълнеж от сирене крема



Обърнатите сладкиши с карамел са ми любими! В блога има няколко рецепти за такива.Може да го намерите с компот или пресни плодове (кайсии, райска ябълка, смокини, череши)
Сега ви го представям с другата, станала ни напоследък любима комбинация - плънка от сирене "Крема" и с хита на сезона - сини сливи.

Продукти 
за тава диаметър 26 см
тесто
5 яйца
1,5 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
3 с.л. какао
100 г шоколад
1 п. бакпулвер
1/2 капсула есенция ром
бяла плънка
250 г крем сирене
2-3 с.л. захар
лимонова кора(есенция)
1 яйце  (голямо)
карамел
60 г масло
1/2 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
500 г сини сливи


 Приготвяне

  • Маслото се разтопява на слаб огън, прибавя се захарта и се изчаква до пълното  й разтопяване и образуване на светъл карамел, добавя се канелата и се разбърква.
  • Карамела се разстила на дъното на формата за печене.
  • сливите се почистват от костилките и се разполовяват.
  • Подреждат се върху карамела с разреза надолу.
  • Крем сиренето се разбива със захарта, яйцето и лимоновата кора.
  • Яйцата се разбиват със захарта.
  • Прибавят се брашното, бакпулвера, есенцията, какаото и шоколада( разтопен или на парченца, по избор).
  •  Половината от полученото тесто се изсипва внимателно върху плодовете.
  • Отгоре се разпределя бялата плънка.
  • Покрива се с остатъка от шоколадовото тесто.
  • пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 40 минути, до суха клечка.Изважда се и се обръща след 5-10 минути.
  • Сервира се с топка сладолед.




8 коментара:

  1. Чудесен сладкиш, Соня!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Олеле-малеле!Така обичам и сини сливи,и карамел........Сладкишът е перфектен,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, фантазия... Изчезвам, защото няма да се спи иначе. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошен се е получил! Изглежда страшно сочен! Какво сирене използваш?

    ОтговорИзтриване
  5. ех,че не го видях по-рано,Соня,а правих и аз днес обърнатия,пък гледай сега каква прекрасна идея намирам при теб с тази млечна смес,супер!Много ми харесва и непременно ще го тествам и аз при следващо правене!Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче, отдавна не съм се отбивала, но пък аз си знам, че като се заредя да твоите предложения минава поне час. И това, като останалите е страхотно и ще с е опита! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  7. Много добър сладкиш от първи опит! Току-що си отрязох едно парче (имах замразени сини сливи от есента)...Уникално съчетание на вкусове! Браво Соня! Ани Канева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. DСърдечно Благодаря, Ани! Много се радвам, че рецептата ви е харесала! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...