Етикети

агнешко (7) баница (27) без глутен (11) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (132) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (186) домашно консервиране (6) дребни сладки (29) дулче де лече (1) есен (32) желирано (28) за празник (102) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (31) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (17) плодове (70) постно (34) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (51) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Медовик - руска медена торта с варен крем




Тортата е с блатовете на любимата ми Медена торта, френска селска, която е със сметанов крем.
Много бях чела за този вариант с варен крем и за споровете дали е френска или руска, но наскоро опитах тази торта и ме грабна с лекия си и нежен вкус.
Дойде ред да я приготвя за моите родители, моята майка  е доста консервативна, а тази торта наподобява вкуса на домашната торта от детството ми!



Повтарям продуктите за блатовете както при френската селска торта.Предпочитам маргарина защото стават по-мекички.
Продукти
16 порции - 26 см
за блатовете

  • 2-3 с.л. мед
  • 150  г захар
  • 50 г маргарин (масло)
  • 2 яйца + щипка сол
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 350-400 г брашно

крем

  • 1 л прясно мляко
  • 4 яйца
  • 7 с.л. захар(на вкус)
  • ванилия
  • 6 с.л. брашно
  • 100 г масло
  • 1/2 ч.ч. сладко от сини сливи


Приготвяне
блатове

  •  В малка тенджерка се смесват меда, захарта  и маргарина, поставят се на котлона на слаб огън и се бърка до разтопяване.
  • Яйцата се разбиват с щипка сол и се прибавят към топлата смес, разбърква се и се добавя содата.
  • Изчаква се да заври, вари се 1-2 минути при непрекъснато разбъркване оттегля се  и се добавя брашното, бърка се , меси  се до получаване на лепкаво тесто.
  • Разделя се на 6 -7 топки (този път разделих на 8 и станаха много тънички) и
  • всяка се разточва до  много тънка, почти прозрачна кора.Може да с еточи направо върху хартия за печене.
  • Прехвърля се върху застлана с хартия тава и с помощта на ринг, чиния или друга тава се изрязва до правилна форма и желания размер -24-26 см.Може и само да се маркира кръга, след изпичането веднага се изрязва по белега.
  • Пекат се по 2 едновременно във фурна предварително загрята на 180 С с вентилатор за 3-4 минути (наблюдавайте за да не прегори).
  • Изваждат се и се оставят да изстинат.


крем

  • Яйцата с еразбиват и към тях се прибавят брашното и малко от млякото(1ч.ч.), бърка се до получаване на гладка смес.
  • Останалото мляко се слага на слаб огън и яйчната смес се изсипва на струйка при непрекъснато бъркане, добавя се захарта.
  • Варенето продължава до сгъстяване на крема ( около 5 мин.)
  • Отдръпва се от огъня и се прибавя нарязаното масло и ванилията като всичко се разбърква. Крема се оставя да изстине покрит с фолио.Може да се приготви един ден по-рано.

сглобяване и украса

  • Използва се по възможност ринг.
  • Реди се блат, крем,като на 2-3 места се поставя и от сладкото.Отгоре се завършва с крем.
  • Тората се оставя  на хладно за 1-2 часа за да стегне ислед това се освобождава от ринга.
  • Отстрни се оформя с трохи от изрезките на блата и смлени орехи.
  • За украсата отгоре съм използвала указанията на Йоли за направа на шоколадови листа.Листата са произволно избрани, по-твърди с по-изявени нишки.Намазват се с олио и след това с четка се нанася разтопения шоколад, от ОБРАТНАТА страна на листото.Оставят се на хартия да стегнат.Може да се направят и други формички  като просто се рисува върху хартията с разтопения шоколад.Направих и опит за пеперуда, стана 3 D,   но не можах да я нарисувам добре.Използвах прегънат  картон.



12 коментара:

  1. Чудесна е тортата, Соня!
    И красива украса :)
    Аз все не се решавам да правя тези блатове.
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са вкусни, Дани , на мен са ми любими! Поздрав и хубав празник!

      Изтриване
  2. И аз все се каня да я направя! Харесва ми с този крем, който предлагаш.
    Усмихната вечер, Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На май със сметаната ми харесва повече, Ина, но пък тази я правя за първи път и още не съм я опитвала достатъчно :0! Поздрави!

      Изтриване
  3. Сонче, не съм опитвала, но съм сигурна, че е била много вкусна! Чудна тортичка си направила и безспорно си зарадвала близките си. :)
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гергана, това си е класика, и Френската и руската , медената торта няма кака да не се хареса! Поздрави!

      Изтриване
  4. Чудно съчетание, Сонче! Медени блатове, домашен крем и много любимите ми сини сливи виждам, което я прави точно по мой вкус и си я записвам в тефтерчето. Скоро (надявам се да успея) ще я пробвам реално.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, знам, че ще я направиш и се надявам да ви хареса! Хубави празнични дни!

      Изтриване
  5. мммм,и красива,и гарантирано вкусна е тортата ти,Соня,бих си откраднала едно огромно парче,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. При замесването на тестото прибавя ли се прясно мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, няма мляко в тесттото. Поздрави и успех!

      Изтриване
  7. Не само руснаци и французи приготвят този тип торта,повече от 25 години приготвям подобен сладкиш наречен "Медени резенки" по една чешка рецепта.в блатовете има и прясно мляко,между 2 от блатовете се маже със кайсиев мармалад,залива се глазура от краве масло,захарен сироп и какао.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...