Баницата е традиционна.На горната снимка са две банички, като едната е направена с една кора и повече плънка, а другата е от две слепени кори.Въпрос на вкус. Аз предпочитам тази с по-богата плънка, а пък на Главния дегустатор се харесват повече тези с по-малко плънка и повече кора.
Продукти
за 4 вити банички или една по-голяма
- 8 бр. готови кори за баница Фамилия на Белла
- 3-4 с..л. олио(масло, маргарин)
- 2-3 с.л. нарязан на дребно лук
- 300 г нарязан на дребно спанак
- черен пипер
- чесън на прах
- 2 яйца
- 100 г сирене
- мазнина за намазване на корите
Към плънката може да се добавят и гъби.
Приготвяне
- Лука се задушава в мазнината и след омекването му се добавя спанака само за 1-2 минути.
- Смесват се задушения спанак, разбитото яйце, натрошеното сирене и подправките.
- Корите се слепват по две като се мажат с мазнина.
- Плънката се поръсва върху намазаните кори и се завива на стегнато руло.
- Тавичката се маже с мазнина и баницата се подрежда, поръсва се с избраната мазнина и се пече в предварително загрята на 200 С фурна за около 40 минути, до получаване на златист загар..
Аз харесвам и двата варианта, въпрос на избор на приготвящия. Ако ми се сервира в събота сутрин с чаша айрян, хич няма да се чудя , вземам и от двете;) Хубава вечер, Сонче!
ОтговорИзтриванеЕй, Марта, къде се изгуби! И аз не съм наминавала към теб скоро! Сега ще проверя какви ги вършиш! Дано все някога да ти сервира някой на закуска ;) ! Хубав празник ти желая!
ИзтриванеНаближава пролет и вече ни се иска нещо зеленичко!
ОтговорИзтриванеЧудни банички!
Поздрави, Сонче!
много добра рецепта,аз лично я предпочитам като се позапече да се позалее с няколко яйца+кисело мляко и да се доопече малко! Со едно айрянче по всяко време на деня :о)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, сигурно ще е много хубаво със заливка, аз така правя и на баница със сирене! Поздрави!
Изтриване