Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 28 май 2013 г.

Сладкиш с череши


Един десерт, който не съм правила много отдавна, но беше любим на моето семейство. Черешовото време ми я напомни и намерих рецептата в старата ми тетрадка.
Много лесен и бърз за приготвяне.Масленото тесто се комбинира много добре с пресните череши.
Получава се сладкиш с много приятна структура, мек и влажен.Може да послужи и за торта :)


Старата рецепта е с 5 яйца за форма 26-28 см. Но сега се наложи да я адаптирам за по-малка тавичка.

Продукти 
за тавичка 22 см


  • 500 г почистени череши
  • 3 яйца - жълтъци и белтъци отделно
  • 120 г меко масло
  • 2/3 ч.ч. пудра захар, може повече
  • 50 мл течна сметана
  • 1 с.л. екстракт ванилия
  • лимонова кора 
  • 1 п. бакпулвер
  • 1 ч.ч. брашно







 Приготвяне


  • фурната на 190 С
  • тавичката се намазва с масло
  • черешите се почистват от костилките* и се подреждат на дъното 
  • маслото се разбива с пудрата захар
  • прибавят се жълтъците и сметаната и се разбива до пухкав крем
  • последователно се добавят ванилията, лимоновата кора, бакпулвера,   и на части пресятото брашно
  • белтъците се разбиват на пяна с няколко капки лимонов сок
  • смесват се с тестото като се бърка внимателно 
  • получава се доста гъсто тесто, което се изсипва върху черешите
  • пече се около 40-50 минути, до суха клечка в средата на сладкиша
  • изважда се от фурната и се изчаква да изстине
  • с тънък нож се отделя от стените на съда и се обръща в чиния за сервиране





  • поръсва се с пудра захар

* аз използвам по стар навик безопасна игла или кламер, най-лесно ми е



Може със същото тесто да се направи и сладкиш с плодовете отгоре.
В намазаната тавичка се изсипва тестото, а отгоре се подреждат черешите.Тогава те потъват при печенето и се получава малко по-различна структура. На долните снимки е така приготвен сладкиш, който пак е обърнат след изпичането..



20 коментара:

  1. Соня, чуден е... Да знаеш, че си открадвам парченце, докато не ме е изпреварил някой...
    Много вкусно изглежда.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче,страхотно изглежда сладкиша!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Черешите са ми любим плод!
    А в добавка и с маслено тесто ще са чудесни!
    Хубав ден, Соня!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, толкова е апетитен, че просто човек не може да се въздържи да не го опита! Непременно ще го пробвам, вярвам, че в къщи всички ще го харесат! Прегръдки и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Руми!Ще чакам коментар, да ви е сладко!

      Изтриване
  5. Дочка Паскова29 май 2013 г., 22:06

    Прощавайте, не разбрах само сметаната къде влиза в употреба?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Дочка, наистина съм пропуснала сметаната, тя е преди да се сложи брашното.причината е, че е новост в рецептата.В старата нямаше сметана, така че и да не я сложите, няма проблем.Поправям рецептата.Благодаря ви!Дано да ви хареса сладкиша!

      Изтриване
  6. Благодаря за рецептата, много добре се получи! Аз добавих и вишни към черешите, а на дъното на тавата сложих и захар ;) Ще се повтаря и потретва тая рецепта..

    Драгомира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието и за споделеното, Драгомира, много ме зарадва твоят коментар!Доволна съм, че рецептата ви е харесала!А със захарта сигурно е станало още по-вкусно, карамелизирано!Поздрав и хубав ден!

      Изтриване
  7. Сега, в сезона на черешите, това е една отлична идея!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесен сладкиш-сега е времето начрешите.И аз се втурнах да правя разни неща с тях.
    Хубава неделя,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  9. Соня, за да не потънът черешите в тестото трябва да се овалят в брашно и пудра захар.Тогава нареждаме черешите в/у тестото и печем.Сладкишът става не само вкусен, но и красив.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам да споделите вашия опит и снимки Теленовелчо! :) Успех!

      Изтриване
  10. Здравейте Соня!Току що направих вашия сладкиш с череши и го сложих да се пече.Аз правя много сладкиши и тази рецепта много ми хареса.Уверена съм че ще е и толкова вкусна.Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието, Ваня! Дано да ви е сладко!Поздрави, извинения за закъснението, но съм в планината, с много лош интернет!

      Изтриване
  11. Анонимен3 юли 2014 г., 22:04

    Току що направих този сладкиш за пореден път. Великолепен е и свършва доста бързо:). Може да опитате и с други плодове също е много вкусен, аз го направих и с праскови.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделеното, много ме радвате, Анонимен! Уточнението е много важно - може и с други плодове, тъкмо мислех да добавя и още снимки! Поздрави!

      Изтриване
  12. Анонимен2 юни 2017 г., 16:27

    Здравейте Соня!
    Благодаря за прекрасния блог. Могат ли да се използват замразени череши за този сладкиш? Ако да, трябва ли да се размразят първо? Благодаря.
    Поздрави,
    Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може да стане и със замразени череши, като първо ги размразите. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  13. Анонимен3 юни 2017 г., 15:49

    Благодаря, днес ще го правя и съм сигурна, че ще е вкусен :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...