Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

събота, 19 ноември 2011 г.

Варени гевречета от пълнозърнесто брашно



Продукти
  • ¼ кубче (10 г) прясна мая или 1 пакетче суха
  • 5 ч.л. пудра захар
  • 200 +50 мл топла вода или пр. мляко
  • 300 - 350 г брашно пълнозърнесто
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. олио
  • 1 разбито яйце
  • 1с.л. лимонов сок
  • 1 яйце за глазиране

Начин на приготвяне:
Ръчно замесване:
  • Маята, 1 ч.л. захар и 100мл вода се объркват.
  • Оставят се настрана за 20-30 минути до образуване на пенеста смес.
  • Брашното, солта и останалата захар се объркват.
  • Прибавят се олиото, разбитото яйце и сместа с маята.
  • Меси се на набрашнена повърхност за 10 минути до гладко и еластично тесто.
  • Оформя се топка, слага се в намаслена купа, покрива се.
  • Втасва до удвояване на обема.Аз го оставям във фурната - загравам на 50 С и изключвам.30 мин са достатъчни.

Оформяне на варените гевреци:
  • Тестото се премесва на набрашнена повърхност. Дели се на 15 части.
  • Оформят се цилиндри, дълги 18 см, свиват се на пръстен и се защипват краищата.
  • Оставят се на набрашнена повърхност да бухнат за около 15-20 минути.( пак във фурната)
  • Гевреците се варят в подсолена кипяща вода за около 1 мин.
  • Пренасят се в намаслена и набрашнена тава  за печене.Мажат се с разбито яйце. По желание се ръси със сусам или маково семе.
  • Пекат се в предварително загрята фурна 200°С за 35 минути.


 

3 коментара:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...