Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (36) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 28 декември 2020 г.

Класическа баклава с готови кори и орехи



Любимата ми баклава е тази с кексова  плънка
Но харесвам и класическата.


Продукти
за тава с размера на корите

400 г тънки кори за баклава (16-18 броя)

250 г масло
300 г орехи
2 с.л. захар
3 с.л. пшеничен грис
сироп
3 ч.ч. захар (чашата е 240 мл)
3 ч.ч. вода
ванилия
лимова кора
1 с.л. лимонов сок

 Време за приготвяне: 65 мин.
- за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 40 мин.
- за изчакване - 2 часа


Калории
 Общо 7500  Ккал 
За една порция (3 квадратчета) 450  Ккал 

на снимката са два вида баклава - с кексова плънка и класическа


Приготвяне 

Маслото се разтопява.
Тавата се намазва обилно с мазнина.
Орехите се смилат или счукват и се смесват със захарта и гриса.
Всяка кора се маже с масло, като между 4-5 се поръсва от ореховата смес.
Баклавата се нарязва и отгоре се намазва с останалата мазнина.
Пече се на 150-160 С до златисто.
През това време се вари сироп от водата и захарта. Добавят се по желание лимонови или портокалови кори.
Сиропът ври поне 10 мин. Накрая се добавят ванилията и лимоновия сок.
Оставя се да изстине до телесна температура.
Горещата баница се залива със заситнилият сироп.
Изчаква се няколко часа, докато поеме сиропа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...