Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 26 февруари 2020 г.

Двойно карамелен чийзкейк



Вече няколко пъти съм споменавала, че за мен истинският чийзкейк е печеният. Нежен, мек и влажен с уникална консистенция. Комбинацията от карамелен чийз и заливка от солен карамел е направо неустоима. Препоръчвам!
Продукти 
за форма с диаметър 16-18 см
8-10 порции
Основа

100 г обикновени бисквити
1 с.л. какао
50 г запечени бадеми, смлени
50 г захар
½ ч.л. канела
80 г масло
Това количество е за дъното и стените на съда. Ако не желаете чийзкейкът да има борд от бисквитка, намалете продуктите наполовина.
Чийзкрем
400 г крем сирене(филаделфия)
50 г захар(може да пропуснете)
½ капсула ванилия
Щипка сол
100 г заквасена или друга сметана
1 с.л. нишесте
2 яйца
Заливка
½ кутия дулче де лече(200г)
50 мл течна сметана
¼ ч.л. сол

Време за приготвяне: 5 ч. 30 мин.
 - за подготовка - 30 мин.
 - за готвене - 60 мин.
- за изчакване - 4 часа

Калории 
Общо 4750  Ккал 
За една порция 475 Ккал 



Приготвяне 
Основа
Бисквитите и захарта се поставят в блендер и се смилат до пясък.Прибавя се какаото и разтопеното масло. Разбърква се и се поставя във форма с падащи стени.Бисквитената смес се разпределя по дъното и стените , като се притиска плътно.Формата се поставя в хладилника за 30 мин.

чийзкейк


Крем сиренето се разбива със захарта. Прибавят се ванилията, лимонова кора, карамела, сметаната  и нишестето. Разбърква се добре. Накрая се добавят едно по едно яйцата като се бърка с ниска степен на миксера.
Готовата смес се изсипва върху основата.
Пече се в предварително загрята фурна на 175 С за 50-60 мин. До готовност.
Добре е да се увие дъното в алуминиево фолио, защото може да потече.
Сладкишът е готов, когато в средата е мек, а по краищата запечен.
Отавя се за 1 час да изстине в отворена фурна, след това за 1-2 часа на стайна температура и поне 2-3 часа в хладилника. Чак след това кейка се изважда от формата и се залива със заливката.




заливка
Сметаната се загрява, без да завира . Добавя се останалата част от кутията дулче де лече, солта и ванилията и се разбърква до гладкост. Изсипва се върху сладкиша, поръсва се с люспи морска сол и се украсява по желание. 
Съхранява се в хладилник.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

1 коментар:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow