Много често приготвям свински врат, особено когато имам повече гости. Почти винаги е печен или в крок пота, пълнен с гъби или зеленчуци и сирена. Наскоро прочетох за гръцкия гирос и ме заинтригува като технология. Смених печенето на фурна от оригиналната рецепта със задушаване в крок пота и последващо запичане само за коричка.
Като цяло съм доволна от резултата. Малко по-трудоемко е от приготвянето на цяло парче месо, но вкусът е по-различен.
Рецептата е от този блог.
Продукти
за 8 порции
1,6-2 кг свински врат
2-3 с.л. подправка за гирос
аз нямах готова и използвах:
червен пипер
черен пипер
магданоз
риган
лют червен пипер
розмарин
копър сух
мащерка
кориандър
босилек
чесън на прах
салвия
риган
1/2 ч.ч. зехтин
2 с.л. соев сос
4 глави стар лук
за глазиране
1 с.л. горчица
1 с.л. соев сос
2 с.л. кетчуп
1 с.л. мед
черен пипер
щипка канела
Време за приготвяне:
- за подготовка - 30 мин.
- за готвене - 8 часа
- за изчакване - 15 мин.
Приготвяне
Подправките, зехтинът, соевият сос се смесват в купичка.
Лукът се реже на много тънки шайби.Месото се реже на възможно най-тънки филийки, ако трябва се начуква.
В голяма тава се подреждат преплетени връзки от дебел памучен конец. Отгоре се подрежда един ред пържоли - 3-4 според големината.Намазват се обилно с подправения зехтин. Отгоре се покрива с резенчета лук.Следва нов пласт пържолки, подправка, лук и така до края. Трябва да се получат поне 4 слоя.
Месото се завързва с конците здраво.
На дъното на крок пота се подреждат 3-4 моркова и върху тях се поставя овързаното месо.На мен ми остана лук и подредих върху месото. Добавя се 1/2 ч.ч. бира.
Готви се на по-силната степен за 8 часа.
Изважда се в тавичка и се намазва с приготвената смес за глазиране.Запича се в предварително загрята силна фурна за 10-15 мин.( 220 С).
Изважда се на подходяща плоскост(дъска) и след като застине се реже.
Отделеният при готвенето сос се пасира, сгъстява се с 1 с.л. нишесте и се завира за 2-3 минути.
Месото се сервира полято със соса и с гарнитура по избор.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате и последвате страничката на Моето сладко хоби.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.