Тортата е изключително бърза, доста лесна, и много вкусна! Позволява варианти на пълнеж - ванилов крем, сметана, карамел, маскарпоне, плодове...
В голяма степен прилича на популярната Френска селска торта заради сладките тънки блатове.
Рецептата видях при Елти, веднага я направих, но я споделям със закъснение. Не съм променяла нищо , освен крема. Благодаря ти Снежи, наистина бърза и лесна торта.
Продукти
за торта с диаметър около 20 см
12 порции
за блатовете
200 г подсладено кондензирано мляко
1 яйце
1/2 ч.л. сода бикарбонат
220 г брашно
1 ванилия на прах
няколко капки оцет или лимонов сок (за содата)
крем
200 г подсладено кондензирано мляко
400 г сметана(течна или заквасена)
сладко
допълнително
запечени и счукани бадеми(орехи)
Време за приготвяне: 25 мин.
- за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 15 мин.
Приготвяне
блатове
Яйцето и кондензираното мляко се разбъркват в купа.
Добавят се брашното , содата и лимоновия сок.Разбърква се и се омесва меко тесто.
Разделя се на 5 топки.
Всяка топка се разточва върху хартия за печене поръсена с брашно и се оформя на правилен кръг с помощта на чиния.
Тиган с не залепващо покритие се загрява и в него се изпичат 5-6 кори.
Разточената кора се надупчва с вилица и се пренася с помощта на хартия за печене върху нагорещения тиган. Пече се само няколко секунди, докато се появат мехурчета и се обръща.
крем
Кондензираното мляко и сметаната се разбъркват до хомогенност.
Тортата се подрежда като всяка платка(блат) се маже с крем . На едно-две места се добавя сладко по желание.
Отгоре и отстрани се измазва с крем и се поръсва със запечени , счукани на едро ядки.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби
Как съм пропуснала тази фантастична идея и при Снежи и при теб -
ОтговорИзтриванеопределено креативно, ефектно и наистина многовариантно...
Няма да пропусна да отбележа и другите ти нови сладки предложения - страхотни са,
рулото с ябълкова плънка също ме впечатли, както и красивите снимки!
Благодаря, Соня, поздрави и вдъхновени есенни дни!
Сърдечно благодаря за хубавите думи, Диана! Поздрави!
ИзтриванеМоже ли да се замени кондензираното мляко в блатовете?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Спасимира, не знам дали може, опитайте! Имайте предвид, че кондензираното мляко е мазно, гъсто и сладко. Бих предложила мед и мляко за заместител, по подобие на Френска селска торта. Ще се расвам , ако споделите опита си! Поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеВидях подобна рецепта в руски сайт ( и точно нея търся сега ) . Останах с впечатлението , че беше със заквасена сметана . Може би това би било вариант , но с добавка на захар .
ИзтриванеЗдравейте Татяна!Възможни са много варианти, ето за това споделяме, да разменим информация. Ще се радвам да споделите как се е получило. Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване