Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 4 ноември 2015 г.

Свежа торта с портокалов крем, шоколад и вишнево сладко





По идея на Йоли.
Продукти 
за форма с диаметър 22 см
12 порции
блат
2 белтъка
100 г захар
1 с.л. брашно
70 г. ядки ( бадеми)
шоколадов крем
250 г шоколад
130 мл сметана
50 г лешници(орехи)
портокалов крем
сок и кора на 1 малък портокал
2 жълтъка
5 с.л. захар
100 мл кондензирано мляко
100 мл сметана(неподсладена, течна)
20 мл ароматно бяло подсладено вино - Мускател
1/2 пакетче от 10 г желатин
вишнево желе
1 бурканче сладко от вишни(200 г)
100 мл вода
3 с.л. лимонов сок
щипка канела
1/2  пакетче от 10 г желатин
сметанов крем
450 г заквасена сметана
2 с.л пудра захар(по желание)
300 г кондензирано мляко
ванилия
50 мл прясно мляко
1 п. 10 г желатин

  Приготвяне

Белтъците се разбиват със захарта на сняг.Прибавя се брашното и се разбърква.Тестото се изсипва във форма или на хартия с предварително очертан кръг.Отгоре се посипва с начупените ядки.Пече се на 140 С за около 40 мин. Изважда се,   слага се  в чиния за торта и се стяга с ринг.
За шоколадовия крем най-напред сметаната се загрява леко на МВ и в нея се слага натрошеният шоколад.Бърка се до получаване на еднородна гладка маса. Ако е необходимо се загрява още веднъж за 30 сек. на МВ.( може да се направи на водна баня).Накрая се изсипват запечените и след това смлени ядки и се разбърква отново.Шоколадовият крем се изсипва върху основата. Оставя се да изстива.
За портокаловия крем първо в малка тенджерка(огнеупорна купа) се разбиват яйцата със захарта и към тях се прибавят настърганата портокалова кора и портокаловия сок.Купата се слага на водна баня , добавя се виното, кондензираното мляко и се бърка.Вари се докато започне да се  сгъстява. (отнема около 10-12 мин).Накрая се прибавя желатинът , разбърква се и се прецежда. Изчаква се кремът леко да застине и се добавя разбитата сметана. Портокаловият крем се изсипва върху шоколадовия слой.Оставя се в хладилник докато започне да стяга.
За вишневото желе - желатинът се посипва върху студената вода, изчаква се да набъбне и се загрява на МВ  за 30 сек. Разбърква се до пълното разтваряне на желатина.
Сладкото се пасира съвсем леко, може и да се оставят цели плодовете, ако не са много големи, но аз пасирам за малко, така че да се получи по-еднородна текстура. Смесват се желатинът и сладкото, прибавя се лимоновия сок, канелата.Вишневото желе се изсипва върху портокаловия крем.Оставя се в хладилник докато започне да се стяга.
Заквасената сметана се се разбива с 2 с.л. пудра захар, прибавя се кондензираното мляко и ванилията.Желатинът се посипва върху студената вода, изчаква се да набъбне и се загрява на МВ  за 30 сек. Разбърква се до пълното разтваряне на желатина. Прибавя се към млечната смес и се разбърква до получаване не еднородна смес.  Сметановият крем се изсипва   върху вишневото желе.
Тортата се оставя в хладилник за няколко часа. Рингът се отстранява като предварително се минава по стените с остър нож. Тортата се украсява по желание . в случая със сметана и шоколад.





3 коментара:

  1. Сонче, тортата е чудесна.
    Обичам тази основа, защото винаги имам белтъци!
    А и кремът е много ароматен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ароматна и пълна с превъзходни кремове торта, Сонче!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow