Това са кексчетата с пълнеж и заливка от лимонов крем.
А тези отдолу са с шоколадови парченца.
Идеята за тази публикация е вдъхновена от една много приятна изненада, която ми направи моя приятелка - подари ми прекрасна шарена книжка с рецепти за къпкейкове! Ох, пак подчертана от редактора на програмата дума! Знам, не е българска, но навлиза в речника ни както много други такива. Няма да ви занимавам с така популярната напоследък тема за разликата между мъфина и къпкейка, между другото в книжката е подробно обяснена, включително има препратка към Италия и нейните традиции в този дял на кулинарията, тъй като е издание на италианската кулинарна академия Барила. Аз ги наричам малки кексчета, независимо, че отговарят на описанието на къпкейк!
Използвах идеи от 3 рецепти от книгата и сглобих тези 2 вида кексчета, които не можах да украся както в книжката, но с голяма радост и вълнение изпратих на моята приятелка в знак на благодарност за възхитителния подарък.
Кексчетата са много вкусни сами по себе си, но добавката на лимоновия крем ги прави неустоими!
Ето и продуктите.Тестото е едно и също за двата вида кексчета, само в едното има добавени парченца шоколад.Работи се по познатото правило - сухи съставки, течни съставки, глазура. Няма нужда от миксер или друга техника!
Продукти
за около 18 броя кексчета
течни съставки
- 4 с.л. (160 гр) слънчогледово олио
- 1 яйце
- 3/4 ч.ч. (180 мл)прясно мляко
- 1/2 капсула ванилия
- лимов сок от 1/2 лимон
- настъргана кора на 1 лимон
сухи съставки
- 125 г захар
- 260 г брашно
- 1 п. бакпулвер
- щипка сол
допълнително
- 100 гр шоколад
- филирани бадеми
крем
- 5 с.л. масло(80 г)
- 1/2 ч.ч. пудра захар (45 г)
- сок и кора на 1 лимон(лимонова есенция)
- 3 жълтъка
- 1/3 ч.ч. (65 г) захар
- 25 г нишесте
още
30 мл ликьор (шери)
Приготвяне
- В купа се смесват всички течни съставки и се разбиват.
- В друга купа се пресява брашното и се смесва със сухите съставки.
- Внимателно с леко разбъркване съхата смес се прибавя към течната.
- Формички за мъфини или крем карамел се застилат с хартиени кошнички.Пълнят се с полученото тесто до 3/4 от височината .
Аз разделих това тесто на 2 части и в половината добавих парченца натрошен черен шоколад.Ако искате може да направите цялото тесто така, но ще е необходим повече шоколад. Кексчетата с шоколад ми харесаха повече.Отгоре са поръсени с филирани бадеми.
- Пекат се на 180 С за около 20-30 минути , зависи от фурната и големината на кексчетата.
- Оставят се да изстиват.
крем
Добре е да се приготви по-напред за да има възможност да изстине и стегне.
- В малка тенджера се загряват до завиране маслото,пудрата захар, лимоновия сок и кора.
- В купа се разбиват жълтъците със захарта до побеляване.
- Добавя се нишестето и се разбърква.
- Маслената смес се прецежда през цедка и се прибавя към яйцата.Всичко се връща в тенджерката на котлона. Изчаква се да заври и се разбърква.Вари се 1-2 минути и се оставя да изстине.
- Кексчетата се издълбават в средата с помощта на уред ( специален като моя, за чушки или за ябълки).
- Дупчиците се пълнят с изстиналия крем и се покриват с капачетата, потопени в ликьора.
- Кексчетата се украсяват с останалия крем.
Чудесен подарък, Соня!
ОтговорИзтриванеИ много апетитни рецепти!
Поздрави!
Чудесни са и приканват да си хапнеш!
ОтговорИзтриванеЧудесна книжка, с полезни рецепти, които явно ще пресъздадеш!
Поздрави!
Каква фантазия от вкусове, Сонче! Кое от кое по-апетитно и вкусно! Имаш си достатъчно, та се надявам да не забележиш, че си грабвам едно :) Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеТестото без захар ли е?А крема ми стана много гъст-невъзможно е да се полеят отгоре.......
ОтговорИзтриванеИм захар - 125 г.Интересно, на мен пък ми стана течен кремът, а исках да е по-гъст.Може би вие сте го варили повече? Поздрав и благодаря за споделеното!
Изтриване