Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Лимонови кексчета с крем и шоколадови парченца (къпкейкс ) или цялото удоволствие от сладкиша в умален вариант



Това са кексчетата с пълнеж и заливка от лимонов крем.
А тези отдолу са с шоколадови парченца.


Идеята за тази публикация е вдъхновена от една много приятна изненада, която ми направи моя приятелка - подари ми прекрасна шарена книжка с рецепти за къпкейкове! Ох, пак подчертана от редактора на програмата дума! Знам, не е българска, но навлиза в речника ни както много други такива. Няма да ви занимавам с така популярната напоследък тема за разликата между мъфина и къпкейка, между другото в книжката е подробно обяснена, включително има препратка към Италия и нейните традиции в този дял на кулинарията, тъй като е издание на италианската кулинарна академия Барила. Аз  ги наричам малки кексчета, независимо, че отговарят на описанието на къпкейк!


 Използвах идеи от 3 рецепти  от книгата и сглобих тези 2 вида кексчета, които не можах да украся както в книжката, но с голяма радост и вълнение изпратих на моята приятелка в знак на благодарност за възхитителния подарък.


Кексчетата са много вкусни сами по себе си, но добавката на лимоновия крем ги прави неустоими!
Ето и продуктите.Тестото е едно и също за двата вида кексчета, само в едното има добавени парченца шоколад.Работи се по познатото правило - сухи съставки, течни съставки, глазура. Няма нужда от миксер или друга техника!
Продукти 
за около 18 броя кексчета


течни съставки

  • 4 с.л. (160 гр) слънчогледово олио
  • 1 яйце
  • 3/4 ч.ч. (180 мл)прясно мляко
  • 1/2 капсула ванилия
  • лимов сок от 1/2 лимон
  • настъргана кора на 1 лимон

сухи съставки
  • 125 г захар
  • 260 г брашно
  • 1 п. бакпулвер
  • щипка сол

допълнително

  • 100 гр шоколад
  • филирани бадеми

крем

  • 5 с.л. масло(80 г)
  • 1/2 ч.ч. пудра захар (45 г)
  • сок и кора на 1 лимон(лимонова есенция)
  • 3 жълтъка
  • 1/3 ч.ч. (65 г) захар
  • 25 г нишесте

още
30 мл ликьор (шери)

 Приготвяне



  • В купа се смесват всички течни съставки и се разбиват.
  • В друга купа се пресява брашното и се смесва със сухите съставки.
  • Внимателно с леко разбъркване съхата смес се прибавя към течната.
  • Формички за мъфини или крем карамел се застилат с хартиени кошнички.Пълнят се с полученото тесто до  3/4 от височината .

Аз разделих това тесто на 2 части и в половината добавих парченца натрошен черен шоколад.Ако искате може да направите цялото тесто така, но ще е необходим повече шоколад. Кексчетата с шоколад   ми харесаха повече.Отгоре са поръсени с филирани бадеми.




  • Пекат се на 180 С за около 20-30 минути , зависи от фурната и големината на кексчетата.
  • Оставят се да изстиват.

крем
Добре е да се приготви по-напред за да има възможност да изстине и стегне.

  • В малка тенджера се загряват до завиране маслото,пудрата захар, лимоновия сок и кора.
  • В купа се разбиват жълтъците със захарта до побеляване.
  • Добавя се нишестето и се разбърква.
  • Маслената смес се прецежда през цедка и се прибавя към яйцата.Всичко се връща в тенджерката на котлона. Изчаква се да заври и се разбърква.Вари се 1-2 минути и се оставя да изстине.
  • Кексчетата се издълбават в средата с помощта на уред ( специален като моя, за чушки или за ябълки).
  • Дупчиците се пълнят с изстиналия крем и се покриват с капачетата, потопени в ликьора.
  • Кексчетата се украсяват с останалия крем.







5 коментара:

  1. Чудесен подарък, Соня!
    И много апетитни рецепти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са и приканват да си хапнеш!
    Чудесна книжка, с полезни рецепти, които явно ще пресъздадеш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Каква фантазия от вкусове, Сонче! Кое от кое по-апетитно и вкусно! Имаш си достатъчно, та се надявам да не забележиш, че си грабвам едно :) Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Тестото без захар ли е?А крема ми стана много гъст-невъзможно е да се полеят отгоре.......

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Им захар - 125 г.Интересно, на мен пък ми стана течен кремът, а исках да е по-гъст.Може би вие сте го варили повече? Поздрав и благодаря за споделеното!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow