Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 21 ноември 2014 г.

Крем торта - изкушаваща комбинация от целувчен блат и четири крема за Третия Рожден ден на блога



Малко се притеснявам от тези отбелязвания, но всички блогъри го правят , та и аз да не остана по-назад!
За мое голямо (и още по-голямо за Главния дегустатор) учудване издържах без да се отказвам, макар и с понамаляващо темпо,  да готвя, снимам и публикувам рецепти вече три години! Който не е опитвал не знае какви усилия са необходими за това! Само да не си помислите, че се оплаквам - напротив , правя всичко все още с желание и ентусиазъм. Готвеното е наистина любимото ми разтоварващо хоби - влизам в кухнята, пускам си приятна музика иии...забравям всичко останало :)
Благодаря на хилядите ми читатели, на безбройните коментатори, които ме стимулират да продължавам! Надявам се да съм била поне малко полезна, най-вече за начинаещите домакини!
И така щом е празник трябва торта!

.


Тортата, която ви представям е по рецепта на  Йоли. Измененията са няколко - вместо крем с кафе направих крем с карамел и вместо с рикота -  с крем сирене и малини. Към портокаловия крем добавих желатин защото първият път не стегна достатъчно.
Малко повече работа, ноо резултатът си заслужава! Удоволствието е невероятно - такива вкусове и аромати, зашеметяващо!
Правих тортата 2 пъти, а след това по същата идея и малки пастички.(рецептата )

Продукти
за форма с диаметър 20-22 см
блат

2 белтъка
100 г захар
1 с.л. брашно
70 г натрошени на едро ядки по избор
украса на страничния борд
15 г масло
15 г захар
15 г белтък
10 г брашно
1 с.л. какао
тесто за страничния борд
2 яйца
4 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 п. ванилия
шоколадов крем
200 г шоколад
100 мл течна сметана
50 г фино смлени печени орехи
портокалов крем
3 яйца

1 жълтък
1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. портокалов сок
настъргана кора от 1 портокал
125 г масло
1 п. ванилия
10 г желатин
карамелен крем
 7 с.л. захар
1 с.л. масло
150 мл сметана
200 мл прясно мляко
2 жълтъка
3 с.л. брашно
15 г желатин
малинов крем
250 г сирене крема
150 г заквасена сметана
1 малко бурканче сладко от малини
ванилия
15 г желатин
шоколадово покритие(глазура)
100 г шоколад
50 мл сметана

Приготвяне

  • Целувчен блат за основа - Белтъците се разбиват със захарта на сняг.Прибавя се брашното и се разбърква.Тестото се изсипва във форма или на хартия с предварително очертан кръг.Отгоре се посипва с начупените ядки.Пече се на 140 С за около 40 мин.
  • За украсата на борда най-напред в малка купичка се смесват всички съставки и се разбърква.Поставя се в пош или кесия, на която се пробива малка дупчица. Върху хартия за печене с големината на тавата от фурната се рисуват с молив избраните шарки.Отгоре с поша (кесията) се нанася украсата.Аз правих кръгове, по-лесно е да нарисувате кръстосани прави линии.Тавата се прибира във   фризера за 20 минути, да стегне.
 За форма с диаметър 22 см ви е необходим борд с дължина от 63 см.Това означава , че блатът трябва да бъде разделен на два правоъгълника с дължина по 32 см и височина, толкова колкото ще бъде висока тортата.




  • Тестото за ринга - яйцата се разбиват със захарта, прибавя се брашното и ванилията.Тавата с украсата се изважда от фризера и върху нея внимателно се изсипва тестото за ринга.Разнася се равномерно с лъжица и се заглажда.Пече се на 170 С за 10 тина минути. Изважда се и след изстиване се реже на ленти и се отлепва от хартията. На дъното на форма с подвижен пръстен се поставя изпечената целувчена основа, а отстрани се прикрепва украсеният борд. На този етап още не знаем колко висока ще бъде тортата.
  • За шоколадовия крем най-напред сметаната се загрява леко на МВ и в нея се слага натрошеният шоколад.Бърка се до получаване на еднородна гладка маса.Ако е необходимо се загрява още веднъж за 30 сек. на МВ.( може да се направи на водна баня).Накрая се изсипват запечените и след това смлени ядки и се разбърква отново.Шоколадовият мус се изсипва върху основата.Оставя се да застине.
  • За портокаловия крем първо в малка тенджерка(огнеупорна купа) се разбиват яйцата със захарта и към тях се прибавят настърганата портокалова кора и портокаловия сок.Купата се слага на водна баня , добавя се маслото и се бърка.Вари се до сгъстяване.Накрая се прибавя желатинът , разбърква се и се прецежда.Изчаква се кремът леко да застине и се изсипва върху шоколадовия мус.Оставя се в хладилник докато започне да стяга.
  • За карамеления крем в малка тенджерка се загряват захарта и маслото до получаването на златист карамел. Доливат се сметаната и прясното мляко, разбито с жълтъците и се бърка докато сместа стане еднородна.Накрая се добавя желатинът и се разбърква.Оставя се да изстине и преди да започне да се желира се изсипва върху портокаловия мус.
  • Последният крем(малинов) се приготвя като малиновото сладко  се претрива през цедка (може леко да се загрее  и да се добавят 1-2 с.л. вода за да стане по-лесно) за да се отстранят семките. Ако разполагате с гъст малинов сироп, още по-добре. Крем сиренето и сметаната се разбиват, смесват се със сладкото и ванилията. Желатинът се залива с малко вода , да набъбне, загрява се за 20 сек на МВ и се примесва към крема.Изсипва  се най-отгоре и се заглажда. Тортата се оставя в хладилник за поне 4 часа докато всички кремове се желират.
  • Глазура - сметаната се затопля за кратко на МВ(на водна баня) и в нея се добавя начупеният шоколад.Разбърква се до получаване на гладък крем.
  • Тортата се изважда от хладилника и ако е необходимо страничният борд се изрязва с нож, така че да е равен с крема.Залива се с глазурата и се украсява.




18 коментара:

  1. Честит рожден ден на блога ти, Соня!
    Радвам се, че го имаш и поддържаш с любов :)
    Прекрасна торта като за празник.
    А за вкуса мога само да си мечтая!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности за поздравленията , Дани! А тортата наистина е с божествен вкус, Главният дегустатор я извика на "бис"! Поздрави!

      Изтриване
  2. Соня, честит рожден ден на прекрасния ти блог! Желая ти все така да го поддържаш с вкусни и интересни предложения! С удоволствие те посещавам, може и да не пиша винаги, но ми е винаги приятно и интересно!
    За празника - разкошна торта!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, ина, за поздравленията и за подкрепата! Поздрави хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Поздравления за празника и от мен, Соня! Продължавай все така да сътворяваш такъв разкош, като тази божествена торта и да ни изкушаваш. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радост! Поздрав и хубав ден и за теб!

      Изтриване
  4. Честит рожден ден на блога, Соня!
    Продължавай да твориш красоти, като тази тортичка!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи, Габи! Поздрави!

      Изтриване
  5. Честит празник на това прекрасно местенце, скъпа! Удивително е за 4 г. колко много приятели има блогът ти, колко вкусни рецепти е събрал, колко прекрасни и мили публикации си споделила! Прегръщам те и ти пожелавам нестихващо вдъхновение и все прекрасни емоции! Тортата е удивителна!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бонбонче! Думите ти и чувствата, които изразяват са много мили и затрогващи! Поздрави на тев, с най добри пожелания!

      Изтриване
  6. Честит блогорожден ден!
    С удоволствие се отбивам при теб, където намирам уют и интересни рецепти!
    Пожелавам ти готвенето да ти е като хубава песен, която се лее в твоята кухня!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за това поетично пожелание, Хриси, трогната съм! Поздрави и хувава вечер!

      Изтриване
  7. Честит блогогодинка, Сонче! Още много успехи, радост и вселие покрай блога, и ние така покрай теб :) Тортата е много ефектна и изглежда изумително вкусна! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голямо Благодаря, Люси - за хубавите думи , за пожеланията и подкрепата! Поздрав и за теб!

      Изтриване
  8. Чудесна торта за чудесния повод, Соня и честита годишнина на блога ти!
    Поздравления за твоето "сладко хоби"с пожелания за още много х 3 -
    с творческо и кулинарно вдъхновение, много нови изкушения, рецепти и идеи ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности, Диана! Трогната съм от милите думи! Поздрави!

      Изтриване
  9. Още много по три, Сонче и все такива вкусни неща да виждам тук! Тортата е разкошна! Обичам такива сладки рождени дни :) Поздрави и много, много успех на теб и блога ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Снежи! Нека успехът бъде винаги с теб! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...