Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (192) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

събота, 26 април 2014 г.

Пълнен агнешки бут, с гъби и пушено сирене



Всяка година за великден приготвям агнешко за много хора, като го пека на порции.Винаги е много сочно и вкусно, по тази рецепта.
Този път реших да пробвам вариант с пълнено агнешко бутче по подобие на рецептата за свинско, пълнено с гъби.Резултататът надмина очакванията ми, а Главният дегустатор даде изключително висока оценка на ястието!
Продукти
за 6-8 порции
1 агнешки бут ,около 2-2,5 кг
черен пипер, сол, лимонов сок
5-6 скилидки чесън
плънка
300 г пресни или замразени гъби
розмарин
150 г пушено сирене
2 с.л. галета
50 г масло за намазване
червен пипер
черен пипер
розмарин
сол
200 мл бира
глазура
2 с.л. кетчуп
1ч.л. мед
1 ч.л. горчица
черен пипер
1ч.л. соев сос

 Приготвяне


  • Бута се обезкостява като се прави вертикален разрез по дължината на бедрената кост и с тънък нож месото коло нея се изрязва.
  • Оформя се правоъгълно парче месо, доколкото е възможно, и се почиства от ципи, сухожилия и излишни тлъстини.
  • Наръсва се с лимонов сок, черен пипер и сол, набожда се с чесън или се поръсва с чеснова прах и се оставя за малко да престои така.
  • Гъбите режат на дребно, сиренето също.Плънката се разпределя върху месото и се поръсва с розмарин и мащерка.
  • Месото се завива внимателно на руло и се пристяга с конец.Аз нямах специален и използвах обикновен, по-дебел, няколко ката памучен конец.
  • Овалва се много добре в смес от черен, червен пипер, сол и розмарин и се поставя в тавичка с капа.Аз използвах стъклен огнеупорен съд, може глинен съд или кесия за печене.Покрива се с резенчета масло и се полива с разтопено масло.
  • На дъното на съда се излива бирата.Затваря се с капака и се поставя в студена фурна(това за да не се спука съда).
  • Пече се 15 минути до достигане на 200 С, след което фурната се намалява на 170 С и се пече още 2 часа.
  • Изважда се в друга тава(аз използвах капака на същия съд), освобождава се от конеца и се намазва обилно с предварително приготвената глазура - В купичка се смесват всички продукти и се разбърква до еднородност.
  • Запича се на силна(220С) фурна за 10-15 минути.
  • Изважда се в чиния за сервиране и се изчаква поне 10 минути преди да се нареже(аз бързах и затова разрезът ми не е перфектен)
  • Гарнира се с картофи, картофено пюре, ориз .
Рецепта за пресни картофи на фурна тук.




2 коментара:

  1. Охх, страхотно изглежда! Днес за вечеря ще пека агнешко и сега много се надъхах с тези слюноотделящи снимки!
    Поздрави, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче и тук да кажа, че изглежда невероятно апетитно и сочно. Много интересна рецепта. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...