Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 8 декември 2013 г.

Еклерова торта - торта с еклери





Продукти 
за форма 24 см
12-14 порции
24 броя(1 кг) малки еклери(профитероли)
за 2 броя блатове
5 яйца, жълтъци белтъци отделно
350 г захар (2 ч.ч.от 200 мл)
140 г брашно (1,1/3 ч.ч. от 200 мл)
50 г разтопено масло
1 с.л. какао
крем
500 мл прясно мляко
6 жълтъка
250 г захар (1,5 ч.ч. от 200 мл)
50 г нишесте (царевично или пшен)
прах от една ванилова пръчка или 2-3 пакетчета
200 мл животинска сметана (30% масленост)
15 г желатин
4 белтъка
отгоре
1 ч.ч. кайсиев мармалад(сладко)
100 г шоколад
1 -2 с.л. сметана
Приготвяне

еклерите, готови или направени у дома и напълнени с крем (рецепта)

блатове

  • жълтъците се разбиватдо побеляване с половината захар (1 ч.ч)
  • прибавя се разтопеното масло
  • белтъците се правят на пяна с другата половина от захарта и капка лимонов сок
  • внимателно се смесват жълтъци и белтъци
  • на части се прибавя пресятото брашно като се разбърква с шпатула
  • полученото тесто се разделя на две части и в едната се добавя 1 с.л. какао
  • изсипват се в две намазнени , застлани с домакинска хартия форми

(алатернативно - всяка от двете смеси се разлива в по-голяма тава, застлана с хартия, така се получава по-тънък блат, от който след това може да се изреже кръг или правоъгълник с желаната големина.Този метод използвах аз, а от изрезките направих руло.)
всеки блат се пече  на 200 С за около 10 мин.(може заедно според печката)
иваждат се и се оставят да се охладят
крем

  • жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се 100 мл от млякото и след това нишестето
  • разбърква се до получаване на кладък крем
  • желатинът се накисва в 2 с.л. студена вода и след като набъбне се загрява за 30 сек на микровълновата
  • млякото се згрява до завиране на слаб котлон
  • прибавя се ванилията и с постоянно разбъркване сместта с жълтъците и нишестето
  • вари се 3-4 минути до сгъстяване
  • добавя се желатинът, разбърква се и се оставя да изстиине


  • сметаната се разбива на пухкав крем
  • белтъците се надигат на пяна с капка лимонов сок
  • след като кремът изстине към него се прибавят последователно и на части разбитата сметана и белтъците, внимателно се разбърква с шпатула

сглобяване
на дъното на тортена чиния се поставя кафявия блат и се стяга с пръстен за торта
отгоре се изсипва част от крема, около 1 пръст дебелина
изчаква се малко да стегне (30 мин. на хладно) и се подреждат плътно 18 еклера
заливат се с още крем, оставя се около 1 чаена чаша за измазване отстрани
покрива се с втория блат и се оставя да стегне на хладно за 2-3 часа

шоколадова украса

  • сметаната се загрява за 10 сек  на микровълнова и в нея се слага начупения шоколад, разбърква
  • до разтопяваене на шоколада, ако е необходимо се загрява допълнително за 10-15 сек (алтернативно това се прави в съд, поставен на водна баня)
  • шоколада се разлива в произволни форми, съобразени с височината и обиколката на тортата , върху хартия за печене
  • оставя се да изстине и стегне
  • тортата се освобождава от пръстена и се измазва отстрани с оставения крем
  • кайсиевото желе(пасирано сладко) се загрява леко на микровълновата  за да се работи по-лесно и с него се измазва тортата отгоре
  • отстрани се налепват приготвените шоколадови шарки
  • отгоре се украсява с половинки еклери и шоколад





8 коментара:

  1. Сонче, голяма вкусотия си спретнала! И е много красива, да го е жал човек да си хапне... :)
    Сърдечни поздрави с пожелания за усмихнат ден. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е станал, Сонче!
    Аз още не се хващам с нея!
    Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Отдавна исках, но все не ми сео тдаваше случай да направя тази торта!Малко се измързелувах и купих готови еклерчета, но се получи много добре! Горният слой от кайсиевото сладко освежава и вкуса и я прави много приятна! Поздрави и хубава неделна вечер!

      Изтриване
  3. Разкошна е! Да си жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  4. Най-любима ми е еклеровата торта,Соня!
    Страхотна е,направо грандиозна!
    Чудесна декорация!
    Хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности, Роси! И ние много обичаме, нали знаеш за общата ни страст към креместите десерти! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow