Райската ябълка сравнително слабо познат плод. Причината е, че се появила в България преди около 60-70 години, донесена от Азия и че има доста стипчив вкус, преди да престои и омекне .
Райска ябълка, снимка на дървото на гроба на Ванга, Рупите ноеври 2013 |
След като престои и омекне, ябълката става много сладка и наистина като медена.
За първия ми опит с десерт от този плод заложих на изпитана, любима и сигурна рецепта с гарантиран резултат - Обърнат сладкиш с карамел
Продукти
за малка правоъгълна кексова форма
24/10/6 см
карамел
1 к.ч. масло1 к.ч. захар(смес от кафява и меласа)
1 ч.л. канела
тесто
2 големи яйца
1 ч.ч. захар
30 г разтопено маслo
100 г заквасена сметана(кисело мляко)
70 г бадемово брашно ( 1/2 ч.ч.)
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1/2 капсула ромова есенция или ром
1/2 ч.л. канела
щипка карамфил
щипка индийско орехче
ванилия
1 к.ч. стафиди
2 големи райски ябълки, не размекнати, но не и съвсем твърди
Приготвяне
- В малък съд на котлона се загрява маслото, изсипва се захарта и се готви на слаб огън до получаване на еднородна гладка маса, карамел.добавя се канелата.
- Формата за печене се намазва с масло по стените и дъното и в нея се изсипва горещия карамел.Оставя се да изстине.
- Ябълките се белят, почистват се откъм върха от семенната част и се режат на дебели кръгове, около 1 см. Подреждат се върху изстиналия карамел.
- Яйцата и захарта се разбиват с миксер или тел до побеляване.
- Следват сметаната, разбива се и разтопеното масло, разбърква се.
- Бадемите се смилат до брашно в блендер и се прибавят към тестото, изсипват се и брашното, солта и бакпулвера, разбърква се с шпатула.
- Добавят се всички ароматни съставки, a накрая и стафидите.Разбърква се добре.
- Готовата смес се изсипва внимателно върху ябълките.
- Пече се в предварително загряна на 180 С фурна за около 20 минути, до суха клечка.
- Формата се изважда от фурната и след 10 минути се обръща в чиния за сервиране. При изстиването карамелът започва да се стяга и няма да може да се обърне.По-рано пък не може да се отлепи сладкиша от стените на съда.
Десертът е по-вкусен след като изстине напълно, да поеме от карамела.
Много ароматно предложения, Сонче, помня плода от детските си години, а отдавна не съм намирала добър за консумация - достатъчно зрял и сладък като мед!
ОтговорИзтриванеАми просто купуваш и чакаш да узрее! Аз си ги подреждам на един поднос и ги проверявам всеки ден, когато омекнат са готови! поздравии хубави празнични дни!
ИзтриванеНаистина много интересно предложение! Не съм виждала досега рецепти с този плод и макар аз самата да не го обичам, у дома си имам голями фенове, така че ще се опита и тази твоя вкусна рецепта! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеИ аз не го обичах , Люси, но от тази година си похапвам :), просто трябва търпение за да го изчакап да омекне, иначе има много стипчив на вкус.Поздрави!
ИзтриванеУсещам райското ухание на този райски сладкиш :)
ОтговорИзтриванеНевероятен е, Сонче!
благодаря ти! Хубави оразнични дни ти желая!
ИзтриванеВкусно, ароматно и много подходящо предложение за уютните декемврийски вечери! Усмивки, Сонче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани, наистина е с аромата на зимните празници, обожавам канела, карамфил, пък и карамел от кафява захар...! Поздрави!
ИзтриванеИнтересно предложение, Сонче! Днес съм го отбелязала за проба и ще докладвам, ако наистина смогна с направата. Хубав Никулден ти желая!
ОтговорИзтриванеСмогнах, направих го и вече го няма :) Но запазих една снимка и ще ти я покажа във ФБ. Много ни хареса! Ароматът на карамел, масло и тези подправки е просто убийствен :) Някои от продуктите замених с налични, но запазих основната идея. Благодаря ти за рецептата, Сонче! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеблагодаря ти за доверието и споделеното , Снежи! Много се радвам, че ви е допаднала рецептата! Поздрави!
Изтриванеraiskata
ОтговорИзтриванеiabalka za da omekne po barzo se slaga vav frizera