Много нежен, лек десерт или придружаващ кафето сладкиш. Лесен за приготвяне, не изисква специални умения :).
Обичам всичко с бутер тесто. В блога има много рецепти за солени и сладки печива с бутер тесто. Прекрасно съчетание на хрупкава коричка с кремове, сирена, плодове...Един от недостатъците на сладкишите с това тесто е , че трудно се режат ( Наполеон) В този случай това се избягва, тъй като тестото е изпечено на лентички.
Идеята за сладкиша е от Йоли и Зиче, които са използвали различни кремове. Моят е трети вид.Мисля, че ще се получи добре и с друга комбинация, която смятам да опитам скоро.
Продукти
за 8-10 порции
275 г готово бутер тесто
крем
250 г маскарпоне
450 г заквасена сметана
4-5 с.л. пудра захар(на вкус)
ванилия
покритие
100 г крем сирене
100 мл течна сметана
1 с.л. пудра захар
Време за приготвяне: 35 мин.
- за подготовка - 20 мин.
- за готвене - 15 мин.
Калории
Общо Ккал 3800 Ккал
За една порция 475 Ккал
Приготвяне
Фурната се включва на 200 С с вентилатор.Тестото, студено от хладилника, се нарязва на лентички с ширина около 1.5 см. Лентичките се подреждат в застлана с хартия за печене тава.
Пекат се до златисто за около 12-15 мин.
Крем
Маскарпонето и сметаната се разбъркват с пудрата захар и ванилията.
2-3 с.л. от крема се намазват върху чинията, в която ще се подрежда сладкиша.Отгоре се разполагат няколко пръчици от изпеченото, изстинало бутер тесто.
Покриват се с крем. Може да се поръси с какао, получава се добър ефект при разрязване и променя вкуса. Аз съм сложила само върху един от пластовете крем.
Отгоре се реди нов слой лентички от тесто, крем и така до като свърши.Завършва с ред от тестото.
Крем сиренето и сметаната се разбиват с пудрата захар. С получения крем се измазва сладкиша отгоре. Украсява се по избор. Аз съм сложила кокосови стърготини.
Прибира се в хладилник.Реже се студен, но се сервира след кратък престой на стайна температура.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.
Сонче и при теб много добре се е получило,страхотно и вкусно е!Прегръдки!
ОтговорИзтриване