Огледалната глазура е много добра алтернатива на класическия фондан. Красива е и същевременно вкусна.
Рецептата е за доста голяма торта.Плодовите желета са с диаметър 20-22 см. Ако желаете по-малка торта вижте тази.
Огледалната глазура се оказа лесна. Колкото по-тъмен цвят, толкова е по-ефектна.Важно е тортата да е с равна повърхност. Затова са подходящи мусове и желета.
Двата плодови слоя освежават шоколадовия мус и заедно с ореховия блат правят може би перфектния сладкиш.
Продукти
форма с диаметър 26 см и височина 8 см
16-20 порции
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgL1lskGgQiZ7xI-0fB9TTmm11Q9Vv6iqiv5WV3H0UfeEJiLSdfxRC95uxI42igUC6gp-4e8R8IgjCGRy4NdPSfIVoDMKIpm7EoQTLTVhmEouhcxczjNh9EzXQS8O6150sL26B1kXMLzoAJ/s640-rw/20180407_121704-001.jpg)
4 яйца
170 г захар
100 г брашно
2 с.л. какао
110 г смлени орехи
1/2 ч.л. бакпулвер
за сиропиране на блата
100 г вода
100 г захар
20 мл коняк
2.вишнев слой
800 мл сироп от вишни
20 г желатин
3. кайсиев слой
400 г кайсиево сладко
100 мл портокалов сок
10 г желатин
4.карамелен мус
250 г маскарпоне
400 г дулче де лече
200 мл течна сметана
10 г желатин
5.шоколадово-портокалов мус
3 жълтъка
50 г захар
сок от 1 портокал
1 с.л. коняк
200 мл сметана
250 г шоколад 60% какао
250 г маскарпоне
3 белтъка
100 г захар
6. шоколадова огледална глазура
10 г желатин
60 мл вода
140 г течна глюкоза*
150 г захар
75 мл вода
100 г кондензирано мляко
150 г шоколад
*Ако глюкозата е на прах, разрежда се 1 част прах с 3 части вода и се използват посочените милилитри
Време за приготвяне: 3 часа
- за подготовка - 2 часа 30 мин.
- за готвене - 20 мин.
за изчакване - 4 часа
Калории
Общо Ккал
За една порция Ккал
Приготвяне
Ще опиша само Огледалната глазура
За шоколадово-портокалов мус вижте тук
За плодовите желета описание има тук
За крема с маскарпоне и дулче де лече подробностите са тук
- Сладкишът трябва да престои във фризера за около 2 часа, преди да се пристъпи към покриването му с глазурата.
- Желатинът се накисва в 60 мл студена вода.След като набъбне се загрява в микровълнова за 30 сек, до разтваряне.
- В подходящ съд се загряват на котлона захарта, останалото количество вода и глюкозата. Не е необходимо да завира, достатъчно е захарта да се разтопи.
- Прибавя се желатина като се прецежда.
- Шоколада се начупва и се загрява на водна баня или в микровълновата, бърка се до разтопяване.
- Към разтопения шоколад се добавя кондензираното мляко.
- Смесват се шоколадовата и водната част. Разбърква се добре. Може да се използва пасатор.
- Прецежда се в удобен съд(огнеупорна кана).
- Изчаква се температурата да спадне до към 35 Ц
- Тортата се изважда от фризера и се поставя върху обърната купичка в широка тава.(Моята, на снимката, се оказа малка и омазах всичко с шоколад) . Залива се с глазурата, изсипва се първо в средата, а след това и по краищата. Излишната глазура се разтича и се събира в тавата.Тя може да се използва отново след затопляне на водна баня или в микровълновата.
- Тортата се съхранява в хладилник.Украсява се по избор.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNdLoWTVLLyiSN5y6Axf_9bwk3bpttlZZkmJR48p15sWFOg-BwQ7frl4UJhpSnk86It8qJ9dI-p31pJiGB_8Ye_iMJkt0rMT83hxJ1WsMlUIetEAzu0Gwrtj1c6jXVugaSAfG4jthnS5Og/s400-rw/20180406_175558.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgu12cNHdYoDFD1hRquNUSvJQ_MmrAdXG8ooE-NMevMPaMzBaN8XV0pS_N4upjuD24p0BtaZZDDtj4Ca9VIWm6air0BtZA8ExHFcua_xgh-r6RrzzqMAW9ihGOut_gQSsZQH61FvYI5FFTG/s1600-rw/20180407_121437_001-002.jpg)
Очаквайте следващата рецепта за цветна огледална глазура.
Необходим е бял шоколад, с който се замества обикновения.
И тези полукълба, които направих с остатъците от глазурата за тортите. Рецепта за тях има тук.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGXAmfNDfwMqXJbFmFwBnx8ad0lVSewJGNVpqZKHcje1Sl7l_TG25IDb3HWvIhWhPK-lkn57W3oW-wbw-K67A1bTSJv9S9W723KkBWaqisaPDzDFBBSBUT6Ot6WDiw-VUe1EcepCI7LgAs/s640-rw/20180421_110928-001.jpg)
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби
Прекрасна торта, Сонче!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря ти , Дани! Отдавна исках да се опитам и ще продължавам да пробвам. Не посмях с фондана, но това ми се видя по-лесно, а е и вкусно! Поздрави!
Изтриване