Огледалната глазура е много добра алтернатива на класическия фондан. Красива е и същевременно вкусна.
Рецептата е за доста голяма торта.Плодовите желета са с диаметър 20-22 см. Ако желаете по-малка торта вижте тази.
Огледалната глазура се оказа лесна. Колкото по-тъмен цвят, толкова е по-ефектна.Важно е тортата да е с равна повърхност. Затова са подходящи мусове и желета.
Двата плодови слоя освежават шоколадовия мус и заедно с ореховия блат правят може би перфектния сладкиш.
Продукти
форма с диаметър 26 см и височина 8 см
16-20 порции
1.блат
4 яйца
170 г захар
100 г брашно
2 с.л. какао
110 г смлени орехи
1/2 ч.л. бакпулвер
за сиропиране на блата
100 г вода
100 г захар
20 мл коняк
2.вишнев слой
800 мл сироп от вишни
20 г желатин
3. кайсиев слой
400 г кайсиево сладко
100 мл портокалов сок
10 г желатин
4.карамелен мус
250 г маскарпоне
400 г дулче де лече
200 мл течна сметана
10 г желатин
5.шоколадово-портокалов мус
3 жълтъка
50 г захар
сок от 1 портокал
1 с.л. коняк
200 мл сметана
250 г шоколад 60% какао
250 г маскарпоне
3 белтъка
100 г захар
6. шоколадова огледална глазура
10 г желатин
60 мл вода
140 г течна глюкоза*
150 г захар
75 мл вода
100 г кондензирано мляко
150 г шоколад
*Ако глюкозата е на прах, разрежда се 1 част прах с 3 части вода и се използват посочените милилитри
Време за приготвяне: 3 часа
- за подготовка - 2 часа 30 мин.
- за готвене - 20 мин.
за изчакване - 4 часа
Калории
Общо Ккал
За една порция Ккал
Приготвяне
Ще опиша само Огледалната глазура
За шоколадово-портокалов мус вижте тук
За плодовите желета описание има тук
За крема с маскарпоне и дулче де лече подробностите са тук
- Сладкишът трябва да престои във фризера за около 2 часа, преди да се пристъпи към покриването му с глазурата.
- Желатинът се накисва в 60 мл студена вода.След като набъбне се загрява в микровълнова за 30 сек, до разтваряне.
- В подходящ съд се загряват на котлона захарта, останалото количество вода и глюкозата. Не е необходимо да завира, достатъчно е захарта да се разтопи.
- Прибавя се желатина като се прецежда.
- Шоколада се начупва и се загрява на водна баня или в микровълновата, бърка се до разтопяване.
- Към разтопения шоколад се добавя кондензираното мляко.
- Смесват се шоколадовата и водната част. Разбърква се добре. Може да се използва пасатор.
- Прецежда се в удобен съд(огнеупорна кана).
- Изчаква се температурата да спадне до към 35 Ц
- Тортата се изважда от фризера и се поставя върху обърната купичка в широка тава.(Моята, на снимката, се оказа малка и омазах всичко с шоколад) . Залива се с глазурата, изсипва се първо в средата, а след това и по краищата. Излишната глазура се разтича и се събира в тавата.Тя може да се използва отново след затопляне на водна баня или в микровълновата.
- Тортата се съхранява в хладилник.Украсява се по избор.
Очаквайте следващата рецепта за цветна огледална глазура.
Необходим е бял шоколад, с който се замества обикновения.
И тези полукълба, които направих с остатъците от глазурата за тортите. Рецепта за тях има тук.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби
Прекрасна торта, Сонче!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря ти , Дани! Отдавна исках да се опитам и ще продължавам да пробвам. Не посмях с фондана, но това ми се видя по-лесно, а е и вкусно! Поздрави!
Изтриване