По виното и телешкото прилича на популярния "винен кебап", но е световно известно като Телешко по бургундски.
Рецепта за класическия вариант има тук .
Изглежда дълго и сложно, но не е така. А вкусът си заслужава! Месото е изключително крехко и сочно, а ястието с много богат аромат от подправките, бекона и гъбите .
Продукти
за 6 порции
1,2 кг. телешко (месо, без ципи, жили и кости)
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л.сол или на вкус
1 с.л. брашно
1 с.л. зехтин
1 с.л. масло
200 гр. бекон,
3 големи моркова,
2 големи глави лук,
1 с.л. зехтин
750 мл - 1 бутилка качествено червено вино( Бургундско)
стръкче мащерка
1 дафинов лист
4-5 скилидки чесън,
1-2 главички карамфил, счукан
1 с.л. доматен концентрат,
500 гр. гъби
2 с.л. зехтин,
2 с.л. краве масло
Време за приготвяне:
- за подготовка - 30 мин.
- за готвене -5 часа
Калории
Общо 4800 Ккал
от тях за гарнитурата 840 Ккал
За една порция 800 Ккал
Приготвяне
Месото се нарязва на парчета с големина около 5 см, поръсва се с черен пипер, сол и 1 с.л. брашно. Разбърква се добре за да поеме подправките и брашното отвсякъде.
Беконът се реже на дребно и се запържва леко в 1 с.л. зехтин. Изважда се с решетъчна лъжица и се слага на дъното на крок пота..
В същия тиган се добавя 1 с.л. от зехтина и се задушават морковите, нарязани на колелца . Изваждат се в отделен съд и се отдръпват.
Идва ред на месото - слага се в сгорещената останала мазнина и се обръща бързо докато се "запечата" от всички страни. Изважда се и се слага в крок пота.
Ако е необходимо добавя се още 1 с.л от зехтина и за кратко се запържва лукът, нарязан на дребно. Изважда се и се разпределя върху месото в съда за готвене.
Залива се с 1 бутилка сухо червено вино.(бургундско).Добавят се подправките - черен пипер, карамфил, мащерка, дафинов лист, смачканите скилидки чесън, доматен концентрат.
Прибавят се морковите и гъбите, предварително нарязани на филийки и запържени до златисто в смес от масло и зехтин.
Готви се 5 часа на II (силно) степен на уреда.
Сервира се топло с картофено пюре.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.