Тестото за питката е приготвено в хлебопекарна машина на програма за "паста".Втасването е отделно.
Продукти
за тава с диаметър 28-30см
100 мл течна сметана
200 мл прясно мляко
3 яйца + 1 белтък
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. лимонов сок
100 мл зехтин
800 г брашно
1,5 пак суха мая (10 г)
Време за приготвяне: -
за подготовка
- за готвене -
Приготвяне
Всички продукти се поставят в контейнера на машината в изброения ред, най-напред течните, след това сухите съставки.
Хлебопекарната се включва на програма "тесто за паста", при мен е 15 минути.
Полученото тесто се изважда и се поставя в намазана с олио купа, покрива се с стреч фолио и се слага във фурната на под 50 С да втасва.Отнема около 30 минути.
След като тестото е удвоило обема си се изважда и се разделя на 8-10 топчета,
Всяко топче се разплесква на кръг и се разрязва, както е показано на снимката.
В средата се слага по желание сирене или смес от сирене и кашкавал.
Оформят се цветенца, които се подреждат на разстояние в намазана с мазнина тава.
Отново се връща във фурната да втасва.
След като тестото се надигне, фурната се увеличава на 190 С , питката се маже с оставения жълтък,разбит с 1 с.л. мляко и се пече до готовност, около 40 мин.. Може да се поръси със сусам.
Чудесна е, Сонче! Как ми се хапва точно сега нещо такова :) Ами ще си хапна с "поглед". Усмихнати почивни дни!
ОтговорИзтриване