Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

понеделник, 21 декември 2015 г.

Постна содена питка за Бъдни вечер



Традиционна питка за Бъдни вечер. Прави се бързо, заедно с печенето отнема около час.Украсата трябва да измислите вие.
 Ето някои мои коледни питки от последните години.






 Използвайте по-твърдо тесто и нарисувайте фигурки.

Продукти
за тавичка с диаметър20-22 см

450  г брашно
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. захар(мед)
1 ч.л. сол
4 с.л. зехтин
250 мл топла вода
  Време за приготвяне: - 1 час
 за подготовка - 15 мин.  
- за готвене - 40 мин.

Приготвяне

Брашното се пресява в купа.
 В друг съд се смесват лимоновия сок и содата, разбърква се и прибавя водата, зехтина, солта и захарта.
Получената смес се налива при брашното като се бърка с лъжица.Когато тестото започне да с е оформя се изважда върху набрашнена повърхност и се меси няколко минути.
Трябва да се получи меко , но не лепнещо тесто.
Тавичката се маже със зехтин и питката се разплесква до големината на тавата и се поставя в нея.
Леко се набожда с вилица на няколко места за да се надуе равномерно.
Може да се поръси със семенца или ядки.
Пече се на 190 С в предварително загрята фурна до зачервяване, около 40 минути.
Изважда се и се увива в кърпа докато изстине.



събота, 19 декември 2015 г.

Камамбер или бри на фурна, с мед и ядки




Това е може би най-лесното и ефектно предястие, с което може да  впечатлите гостите си или да си приготвите бърза вечеря!


Продукти
за 1 порция
1 малка питка камамбер (100 г)
1 с.л. мед
2 с.л счукани ядки ( в случая филирани бадеми)

 Приготвяне

Сиренето се освобождава от опаковката. Отгоре, върху питката се правят леки нарези, без да стигат до края на външната коричка. Така няма да се разтече при печенето.
Поставя  се върху хартия за печене. Може да се изрежат кръгчета и да се сервира с хартията, ако не сте сигурни че ще се справите с прехвърлянето в чиния.
Пече се на 200 С за около 15 минути, сиренето трябва да се втечни.
Ядките се запичат отделно ( аз го правя за 1 мин. на микровълновата).
Сиренето се изважда в чиния, залива се още горещо с меда и се поръсва с ядките.
Вместо мед, добро предложение е ароматно сладко , от горски плодове, сини сливи или друго.
Алтернативно ядките може да се сервират в отделна купичка.Тогава се топва най-напред в сиренето, а след това в купичката с ядки.
Добра комбинация е и със запечени плодове(смокини, круши).
Сервира се с хляб или някакви хрупкави кракери.

На долната снимка сиренето е обвито с кора за баница и запечено заедно с ядките.



Друг вариант е сиренето да се увие в тънки парченца бекон







четвъртък, 17 декември 2015 г.

Червени коледни сладки ( Напукани сладки червено кадифе)




Това са сладки, подобни на Напукани шоколадови сладки, но са с повече брашно и червена боя.Вместо боя може да използвате сок от червено цвекло.



Червеният цвят подчертава коледното настроение на тези меки отвътре и хрупкави отвън сладурчета.
Източник
Продукти
за около 60 броя
3 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. какао
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
170 г меко масло
1 1/3 ч.ч. захар
3 яйца , големи
1 1/2 ч.л. есенция ванилия
2 ч.л. лимонов сок
2 с.л. прясно мляко(сок от червено цвекло)
1 опаковка червена хранителна боя
200 г бял шоколад
1 ч.ч. пудра захар

 Време за приготвяне:1 час +2 часа за изчакване.
 - за подготовка - 20 мин.
 - за готвене - 40 мин.
Приготвяне


Всички изброени сухи съставки се смесват в голяма купа.
Маслото и захарта се разбиват на крем и към тях се прибавят едно по едно яйцата при непрекъснато разбиване.
Добавят се лимоновия сок, ванилията(ако е течна).
Боята се разтваря в прясното мляко и се разбърква с крема.
Получената червена смес се прибавя към разбърканите сухи съставки и всичко се бърка с миксера до получаване на еднородна маса.
Шоколада се реже на дребни парчета , които се смесват в тестото.
Готовото тесто се покрива с фолио и се прибира в хладилник за 2 часа.
От охладеното тесто се оформят топчета с големината на малък орех.
Всяко топче се овалва в пудрата захар , поставя се в застланата с хартия тава и се притиска леко.
Сладките се пекат на 180 С за 12 минути.Изваждат  се и се оставят да изстинат върху решетка.




петък, 11 декември 2015 г.

Коледни кексчета в силиконови формички




Това е една от първите ми рецепти в блога. Споделям я поради проявения интерес към тесто за коледни формички..



Продукти
за 18 формички

2 яйца
100г захар
50 г течно масло
150 г брашно 1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия
50 мл портокалов сок
и настъргана кора на половин портокал за светлото тесто
50 мл мляко и
50 г стопен шоколад за тъмното тесто

1с.л. мляко с 4 с.л. пудра захар за украса
Приготвяне

Най-напред се разбиват яйцата и захарта, до пълно стопяване на захарта.Прибавя се маслото и брашното.Получената доста гъста смес се разделя на 2 части.Едната се смесва с портокаловия сок и корички, а другата със разтопения шоколад и млякото.Само с  разбъркване.
(Шоколадът се стопява на МВ за около 1 минута, като   се проверява и разбърква.)
Изсипва се и от двете смеси във формичките.Пълнят се до по-малко от средата.



Пече се на 190С за 12 минути.Сладкишите се издуват, но не много.От едната страна стават равни, а от другата може леко да се изреже, ако е много издуто за да се оформят .



Млякото и пудра захар се разбъркват интензивно с лъжица( ако е по-голямо количество може и с тел) .С получената бяла смес се украсяват сладките.



събота, 5 декември 2015 г.

Най-вкусните овесени сладки със стафиди и орехи



Много харесвам и отдавна купувам едни овесени бисквитки. Докато не се усетих, че и сама мога да си ги направя, поне ще знам какво точно има вътре. И така, след кратко търсене в мрежата се спрях на рецептата на доказан сладкар - Ирина Купенска.



Предлагам ви я без никакви изменения! Бисквитите НАИСТИНА са много вкусни - хрупкави с мека сърцевина! Приготвят се много бързо и лесно!
Продукти
за около 24 бисквити
(зависи от големината)
 115г меко масло
150г кафява захар
1/2 чаена лъжица ванилия
1 яйце
100г брашно
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица канела
щипка сол
120г фини овесени ядки
50г стафиди
50г печени орехи, ситно нарязани

 Време за приготвяне: - 1час
за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 12 мин.




Приготвяне


Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавя се яйцето и ванилията и отново се разбива.
Брашното, овесените ядки, содата, солта и канелата се смесват в купа. Изсипват се към маслено-яйчната смес и се разбъркват добре.
Накрая се прибавят орехите и стафидите и се разбъркват, докато се разпределят равномерно.
Купата се покрива с фолио и се прибира в хладилник за около 30-40 минути, докато сместа се охлади.
Фурната се загрява на 180°C.
Голяма тава се покрива с хартия за печене.
От охладената смес се взима малка част (около една чаена лъжица) и се оформя на топка. На снимката се вижда големината, сравнена с  как са се надули след това.
Сладките се подреждат на разстояние една от друга, защото при печенето се надуват.
Пекат се около 10-12 минути, или до зачервяване на краищата. След като се извадят от фурната са все още меки и крехки.
Затова се оставят да се охладят за 5-10 минути в нея, след което се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане.

Могат да се съхраняват в плътно затворена кутия до няколко дни.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...