Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 20 септември 2012 г.

Сладкиш с круши и ронливо маслено тесто (крамбъл)

Не обичам тези чужди сложни думички, но  май се налага за да се обясни вида на ястието!



Та, Крaмбъл - букв.: троха на английски .
 Основното в него е масленото ронливо тесто - топинг, който  покрива плодове или друга плънка и фактически блатът е отгоре . Има го освен в сладък и в солен вариант.Моята първа среща с Крамбъла е в сладката му форма!





 Непретенциозен домашен десерт , който не е с добър изглед, но пък е с добър вкус :) В което се уверих, още от първия ми опит!


Може да бъде приготвен с всякакви плодове и както в тавичка, така и в индивидуални купички.В тестото може да се добавят смлени ядки, аромати...

 Продукти
 за тавичка 22 см

  • 3-4 големи круши
  • 2/3 ч.ч. брашно
  • 50 г. студено масло
  • 1/2 ч.ч. пудра захар
  • масло за намазване
  • 1=2 с.л. кафява или кристална бяла захар
  • ванилия, канела, джинджинфил
  • настъргана лимонова кора
  • 50 г орехови ядки
  • стафиди по желание


  Приготвяне

  • крушите се почистват и нарязват на кубчета
  • наръсват се с лимонов сок и 1 с.л. кафява захар, прибавя се канелата и орехите и се разбърква
  • тавичката се намазва с масло и се слагат плодовете
  • слагат се в сгорещена 180 С фурна за 5 минути
  • в купа се смесват пудрата захар и брашното и се прибавя маслото
  • разбърква се с ръце, до получаване на трохи
  • тавичката се изважда и върху запечените плодове се разпределят трохите
  • пече се още 15 минути или до зачервяване на тестото


7 коментара:

  1. Лесен сладкиш и нещо ново, което си заслужава да се направи! Ще пробвам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ароматен сладкиш!
    Момичетата ще си отдъхнат на мамини гозби:)
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  3. Наскоро открих крамбъла ,Сонче ...правих го с ябълки и много ни хареса . Ще опитам рецептата ти , звучи ми пак много вкусно :) !
    Поздрави на Ню Йорк и всички ви !

    ОтговорИзтриване
  4. И на мен ми харесва този пусти крамбъл.Рецептата със сигурност ще се пробва.
    Хубав ден,Сонче и поздрави на дъщеричките!

    ОтговорИзтриване
  5. Това е най-бързият сладкиш, който ме спасява обикновено:)

    ОтговорИзтриване
  6. Винаги ти се получават нещата , Соня, но сега си просто във вихъра си!Щастлив престой при любимите хора!

    ОтговорИзтриване
  7. I grew up with this and read the recipe with great interest..Any fruit or mixture of fruit is great.. My favorite is Rhubarb and Raspberry or strawberry mixture.. There is really no recipe, just a mixture of butter, brown sugar and flour.. Oatmeal or rolled oats and/or nuts are also used.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow