Много съм слушала и чела за катми, но никага не съм опитвала.За всяко нещо си има първи път.
И тъй като не знаех какво трябва да стане тестото, за което обиикновено пише "по-гъсто от боза", наложи се да направя 2 вида от тези закуски - с по-гъсто и по-рядко тесто.
Тези с по-гъстото тесто станаха по-дебели :
а с по-редкото тесто доста по-тънки и почти като класическите палачинки, без никакви набухватели:
Не знам кои са по-близо до известните родопски катми.И двата вида бяха вкусни и се изядоха.
Дебелите трябва да се пекат по-дълго, но остават мекички и пухкави.
Ето и рецептата, която ползвах, от форума на dir.bg:
Продукти
за 10-12 броя (около 20см)
- 1 яйце
- 200 г кисело млко(4,5%)
- 180 мл вода
- щипка сол
- 1 ч.л. захар
- 1/2 пакет суха мая (4 г)
- 200 г брашно*

Калории - общо 1615 Ккал
заедно със сладкото и меда(500 Ккал)
* добавяйте внимателно, до желаната гъстота, може и по-малко и повече
Приготвяне
Много бързо и лесно, въпреки, че има мая.
- Във висок съд се счупва яйцето и се прибавя солта, захарта и млякото
- Разбива се с блендер за няколко секунди
- добавя се леко затоплената вода( аз сложих и малко прясно мляко)
- брашното се пресява и се смесва с маята
- бавно, на части брашното се добавя към течността до желаната гъстота("по-гъсто от боза")Аз бих го сравнила със стандартно кексово тесто
- покрива се и се оставя на топло да втаса - снимките със синята чиния.Получават се мехурчета, а обема се увеличава
- тиган с дебело дъно или сач се загрява и се намазва с олио еднократно
- с черпак се изсипва в тигана и се пържи от двете страни
- с по-гъстото тесто се наложи да го разстилам с лъжица сн.
- готово е за обръщане, когато се образуват дупчици по цялата повърхност
снимките по-долу са с по-рядкото тесто
- изваждат се и веднага се мажат с масло - не го пропускайте!
- сервират се със сирене, сладко или мед, ядки