Етикети

авокадо (3) агнешко (8) азиатска кухня (1) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (38) дулче де лече (3) ентреме (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (11) италианска кухня (36) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 13 януари 2013 г.

Катми или иначе казано - палачинки с мая, подробно


Много съм слушала и чела за катми, но никага не съм опитвала.За всяко нещо си има първи път.
И тъй като не знаех какво трябва да стане тестото, за което обиикновено пише "по-гъсто от боза", наложи се да направя 2 вида от тези закуски - с по-гъсто и по-рядко тесто.
Тези с по-гъстото тесто станаха по-дебели :


а с по-редкото тесто доста по-тънки и почти като класическите палачинки, без никакви набухватели:


Не знам кои са по-близо до известните родопски катми.И двата вида бяха вкусни и се изядоха.
Дебелите трябва да се пекат по-дълго, но остават мекички и пухкави.
Ето и рецептата, която ползвах, от форума на dir.bg:

Продукти
за 10-12 броя (около 20см)

  • 1 яйце
  • 200 г кисело млко(4,5%)
  • 180 мл вода
  • щипка сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 пакет суха  мая (4 г)
  • 200 г брашно*

 Калории - общо 1615 Ккал
заедно със сладкото и меда(500 Ккал)

* добавяйте внимателно, до желаната гъстота, може и по-малко и повече


 Приготвяне

Много бързо и лесно, въпреки, че има мая.

  • Във висок съд се счупва яйцето и се прибавя солта, захарта и млякото
  • Разбива се с блендер за няколко секунди
  • добавя се леко затоплената вода( аз сложих и малко прясно мляко)
  • брашното се пресява и се смесва с маята 
  • бавно, на части брашното се добавя към течността до желаната гъстота("по-гъсто от боза")Аз бих го сравнила със стандартно кексово тесто
  • покрива се и се оставя на топло да втаса - снимките със синята чиния.Получават се мехурчета, а обема се увеличава


  • тиган с дебело дъно или сач се загрява и се намазва с олио еднократно
  • с черпак се изсипва в тигана и се пържи от двете страни
  • с по-гъстото тесто се наложи да го разстилам с лъжица сн.




  • готово е за обръщане, когато се образуват дупчици по цялата повърхност

снимките по-долу са с по-рядкото тесто



  • изваждат се и веднага се мажат с масло - не го пропускайте!
  • сервират се със сирене, сладко или мед, ядки

От коментарите разбрах, че явно не съм единствената,  която не е правила катми. Затова допълвам с връзка към едни други такива "палачинки" , които съм правила

Американски палачинки маскирани като МАРУДНИЦИ




Не пропускайте новите публикации!

Follow