Това е другият вариант, много популярен сред българските домакини, за приготвяне на чийзкейк.Мога да кажа, че не е по-лесен и не е по-бърз от печения чийзкейк, защото пак трябва да се чака докато сладкишът стегне в хладилника.
Вкусът е доста по-различен, по-свеж и летен. Използвах комбинация от Филаделфия и българско крем сирене, но може да се приготви и само с бг сирене.
За топинг вместо желирани ягоди може да се използва сладко от ягоди.
тук е вариантът на печен Ягодов чийзкейк
Продукти
за форма с диаметър 22 см
за основата
(може да пропуснете всички добавки и да използвате само бисквити и масло)
100 г обикновени бисквити
40 г кокосови стърготини
2 с.л. какао
1 п. ванилова захар
90 г масло
40 г запечени орехови ядки
3 с.л. кафява захар Демерара
чийзкейк
175 г крем сирене Филаделфия-1 оп.
250 г сирене крема - 2 оп.
1 пак. ванилова захар
3 с.л. пудра захар
200 мл само гъстата част от 1 консерва кокосово мляко
100 г бял шоколад
50 мл течна сметана
100 г (1/2 ч.ч.) заквасена сметана
1 ч.ч. нарязани на дребно ягоди
топинг
7 г - 1 п. желатин
200 мл сок(ягодов или само вода и захар, 250 мл вода+100 г захар )
2 с.л. сладко от боровинки(по желание)
ягоди за украса
Време за приготвяне: 4 часа
- за подготовка - 60 мин.
- за готвене - 3 часа
Приготвяне
Около един килограм ягоди се поръсват със захар от предния ден и се оставят да пуснат сок. Алтернативно се поръсват със захарта и се слагат на котлона да се загреят и да се стопи захарта. Това е за топинга и за ягодите, които са вътре в чийзкейка. сн.1
основа
Орехите се смилат в блендер заедно със захарта и кокоса.
Бисквитите се натрошават и се добавят в блендера .
Всичко се смила до еднородна смес.
Прибавят се какаото и ванилията.
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес като се разбърква с дървена лъжица(силиконова шпатула) до получаване на еднородна смес .сн.4
Бисквитената смес се разпределя във формата по дъното на равномерен пласт като се притиска.
Съдът се оставя в хладилника за около половин час.
чийзкейк
В купа се разбиват заедно сирената, кокосовото мляко, пудрата захар и ванилията.
Течната сметана се загрява без да завира(аз използвам МВ) и в нея се разтопява настърганият шоколад. сн.2
Прибавя се 1-2 с.л. от горната смес и се разбърква (целта е да се уеднакви температурата на шоколадовата и млечната смес. сн.3 Изсипва се при сирената и се разбърква. сн.4
Заквасената сметана се разбива на крем и се добавя към чийзкейка.
Внимателно се примесват нарязаните ягоди и се разбърква.
Полученият крем се изсипва върху охладената основа и се разпределя равномерно.
По желание може предварително да нарежете ягоди на филийки и да ги залепите по стените на предварително намазаната със студена вода форма. Така след това ще имате красив борд от ягодови парченца. сн.2 на първия колаж
Сладкишът се прибира в хладилник за 2-3 часа или докато стегне.
топинг
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода до набъбване.
Изцеденият от ягодите сок се измерва и се допълва до 200-250 г с вода и захар.Загрява се и към него се прибавят желатинът и сладкото.Разбърква се и се оставя да изстива на стайна температура, докато чийзкейкът стяга в хладилника.
Сладкишът се покрива с нарязани на филийки ягоди и отгоре внимателно се залива с топинга.
Отново се прибира в хладилник за да се желира горната част.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.