Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 1 декември 2018 г.

Много шоколадов чийзкейк



Това е поредният чийзкейк в този блог. Вече съм казвала, че предпочитам печения чийзкейк, така наречения "Нюйоркски стил".
За любителите на шоколад няма какво да обяснявам - това е вашият сладкиш! Наситен шоколадов вкус, нежна текстура, топяща се в устата, хрупкава какаова коричка, дебел слой шоколадова глазура - какво повече може да иска човек!


Едно от условията за добър резултат е да използвате наистина добро крем сирене. Ако не можете да си позволите "филаделфия", използвайте друго, но не и извара. Аз ползвам крем сирене, натурално от Лидъл.

Продукти
за форма с диаметър 16-18 см
8-10 порции
за основата
100 г обикновени бисквити
2 с.л. какао
80 г масло
60 г овесени ядки(може да замените с бисквити)
50 г захар(може да се пропусне)

Тези количества са за основа и борд( 6 см височина).
Ако не желаете сладкишът да бъде с борд от бисквитка, намалете количествата за основата наполовина.

чийзкейк
400 г крем сирене
100 г захар
ванилия
2 яйца
100 г заквасена сметана 20 %
1 с.л. царевично нишесте
200 г шоколад (52 %)
глазура шоколадов ганаш
100 мл течна сметана
100 г шоколад
ванилия

 Време за приготвяне: 90 мин.
- за подготовка - 30 мин.
- за готвене - 60 мин.
- изчакване - 6 часа

Калории 
Общо 5000 Ккал 
За една порция 500 Ккал

Приготвяне 



За основата
Бисквитите, захарта, овесените ядки и какаото се поставят в блендер. Блендира  се до пълното смилане на твърдите продукти.Получената брашняна смес се изважда в купа.
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес. Разбърква се добре до получаване на равномерна "пясъчна" консистенция.
Разпределя се на дъното  и по стените на форма с откопчаващ се пръстен. Дооформя се като се притиска с дъното на обла чаша.(сн. 1)
Основата се пече в предварително загрята на 200С фурна за 12 минути.
Изважда се и се оставя да изстива.
Чийзкейк
Крем сиренето се разбива заедно със захарта с миксер.
Последователно се прибавят ванилията, яйцата , нишестето и заквасената сметана.Всичко се разбърква до хомогенност.
Шоколадът се разтопява на водна баня ( сн.2, 3) и се добавя с разбъркване към млечната смес.
Аз оставих 1 чаша от сместа бяла и я изсипах върху какаовата смес. Получава се "мраморен ефект" след разбъркване. Не се вижда много добре на снимките, но е идея.(сн.6)
Чийзкейкът се изсипва върху приготвената основа .
Пече се на 160 С за 55- 60 минути. Готов е когато по крайщата се е запекъл, но в средата леко се тресе при размърдване на тавичката.
ОСТАВЯ СЕ ВЪВ ФУРНАТА НА ОТКРЕХНАТА ВРАТА за около 1 час. След това се изчаква да изстине на стайна температура и се прибира в хладилник за поне 6 часа.
глазура
Сметаната се загрява без да заври( аз използвам микровълнова фурна) и в нея се слага начупения на парченца шоколад. Бърка се до пълното разтваряне на шоколада.
Сладкишът се изважда от хладилника и се залива с глазурата.
Украсява се с плодове според сезона.





Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби

2 коментара:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow