Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (12) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (133) великден (1) гарнитура (28) гост (9) гостуване (1) десерти (188) домашно консервиране (6) дребни сладки (30) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (24) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (53) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (1) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

понеделник, 10 октомври 2016 г.

Бърза торта на тиган


Тортата е изключително бърза, доста лесна, и много вкусна! Позволява варианти на пълнеж  - ванилов крем, сметана, карамел, маскарпоне, плодове...


В голяма степен прилича на популярната Френска селска торта заради сладките тънки блатове.



Рецептата видях при Елти, веднага я направих, но я споделям със закъснение. Не съм променяла нищо , освен крема. Благодаря ти Снежи, наистина бърза и лесна торта.

Продукти
за торта с диаметър около 20 см
12 порции
за блатовете
200 г подсладено кондензирано мляко
1 яйце
1/2 ч.л. сода бикарбонат
220 г брашно
1 ванилия на прах
няколко капки оцет или лимонов сок (за содата)
крем
200 г подсладено кондензирано мляко
400 г сметана(течна или заквасена)
сладко
допълнително
запечени и счукани бадеми(орехи)


 Време за приготвяне: 25 мин.
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 15 мин.

Приготвяне


блатове
Яйцето и кондензираното мляко се разбъркват в купа.
Добавят се брашното , содата и лимоновия сок.Разбърква се и се омесва меко тесто.
Разделя се на 5 топки.
Всяка топка се разточва върху хартия за печене поръсена с брашно и се оформя на правилен кръг с помощта на чиния.
Тиган с не залепващо покритие се загрява и в него се изпичат 5-6 кори.


Разточената кора се надупчва с вилица и се пренася с помощта на хартия за печене върху нагорещения тиган. Пече се само няколко секунди, докато се появат мехурчета и се обръща.
крем
Кондензираното мляко и сметаната се разбъркват до хомогенност.
Тортата се подрежда като всяка платка(блат) се маже с крем . На едно-две места се добавя сладко по желание.
Отгоре и отстрани се измазва с крем и се поръсва със запечени , счукани на едро ядки.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби

4 коментара:

  1. Как съм пропуснала тази фантастична идея и при Снежи и при теб -
    определено креативно, ефектно и наистина многовариантно...
    Няма да пропусна да отбележа и другите ти нови сладки предложения - страхотни са,
    рулото с ябълкова плънка също ме впечатли, както и красивите снимки!
    Благодаря, Соня, поздрави и вдъхновени есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря за хубавите думи, Диана! Поздрави!

      Изтриване
  2. Спасимира Мицева11 октомври 2016 г., 16:41

    Може ли да се замени кондензираното мляко в блатовете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Спасимира, не знам дали може, опитайте! Имайте предвид, че кондензираното мляко е мазно, гъсто и сладко. Бих предложила мед и мляко за заместител, по подобие на Френска селска торта. Ще се расвам , ако споделите опита си! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...