Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

понеделник, 26 януари 2015 г.

Парфе с кайсиево сладко, шоколад и маскарпоне





Продукти
за форма с размери 30 см, 11 см, висока 7 см
или за кръгла с диаметър  16-18см
8 порции
основа (може и без нея, но да се увеличат другите продукти)
10 бр. бишкоти "Савоярди"
2-3 с.л. сироп от сладко
2-3 с.л. вода
30 мл коняк(ром)
парфе
250 г маскарпоне
500 г кайсиево сладко
100 мл прясно мляко
2 пак. желатин (14 г)
1 ванилия
400 г заквасена сметана
2-3 с.л. Порто
100 г шоколад + 50 мл течна сметана

 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 35 мин.
 - за готвене -
Приготвяне
Бишкотите се подреждат на дъното на формата и се сиропират леко с приготвения сироп от сладко, вода и коняк.
Маскарпонето се разбива леко заедно със сладкото, нека да останат парченца от плодовете.
Прибавят се заквасената сметана, портото.
Желатинът се накисва в предвиденото за това прясно мляко и след като набъбне се загрява за 30 сек. в микровълновата до пълното му разтваряне
Разтвореният желатин се прибавя към млечната смес.
1/3 от сместа се изсипва върху бишкотите и формата се прибира в хладилника.
През това време се загрявя сметаната, без да завира и към нея се добавя начупеният на парченца шоколад.Разбърква се до получаване на еднородна смес и се прибавя към половината от останалата млечна смес.
Шоколадовата част се изсипва върху първия пласт от парфето ( изчаква се да започне да стяга).
Остатъкът от млечната смес се изсипва върху шоколадовата едва след като парфето е престояло в хладилника и е започнало да се стяга.
Оставя се в хладилника до сервиране.Обикновено 2-3 часа са достатъчни за да стегне напълно, но най-добре е да се изчакат поне 4 часа.
Украсява се по желание.
Може да се приготви в чаши.


4 коментара:

  1. Страхотно парфе, Сонче! И аз много обичам този вид десерти, никога няма да откажа, щом предлагат! Идеята за сладкиша е прекрасна! поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно парфе, Сонче!
    Бих си хапнала с удоволствие :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Изкуши ме с това чудесно парфе, Сонче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Великолепно десертче! Поздравления!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...