Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (12) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (133) великден (1) гарнитура (28) гост (9) гостуване (1) десерти (188) домашно консервиране (6) дребни сладки (30) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (24) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (53) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (1) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

понеделник, 13 март 2017 г.

Цветни френски макарони с лимонов крем



Май пролетта ми е време и за шарени френски макарони :) Вариациите са в цветове и кремчето за слепване.Сега се спрях на маслен лимонов крем, който се оказа отлично попадение! Тук  и тук са старите рецепти.
Продукти
за 24 бр. слепени макарона с диаметър около 2,5 см
за макароните

100 г белтъци
130 г бадемово брашно
80 г кристална захар
160 г пудра захар
за крема
80 г масло
40 г пудра захар
30 мл течна сметана
лимонова кора 1/2 лимон
1/2 ч.л. лимонов сок

 Време за приготвяне: 60 мин.
- за подготовка  и завършване - 40 мин.
 - за готвене - 15 мин.

Калории 
Общо 2073  Ккал
 За една сладка 86  Ккал 



Приготвяне

Най-напред се разбиват белтъците* на сняг.
Прибавя се постепенно кристалната захар и се разбива до твърда смес.
На следващия етап се добавя  бадемовото брашно** пресято с пудрата захар, с помощта на шпатула, на части, внимателно, като се бърка отдолу нагоре до получаване на еднородна гладка лъскава смес .
Разделя се на части и се оцветява. Аз използвах бои на прах и добавих само няколко прашинки.
Получената смес се поставя в пош и се шприцоват малки кръгчета върху застлана с хартия тава.
Поша се държи вертикално.
Оставят се за 30 минути във фурната с включен вентилатор или на стайна температура за да изпръхнат, образуват отгоре коричка.
Пекат се на 130 с с вентилатор за около 15-18 минути.
Отделят се от хартията и се слепват с приготвения крем(по долу). За по точно нанасяне на крема се използва пош.
Прибират се    в затворена кутия в хладилника .



крем
Маслото е меко, на стайна температура и се разбива заедно с пудрата захар с миксер.
Прибавят се лимоновия сок и кора и след това и сметаната.
Разбива се отново до пухкав крем.
*Белтъците трябва да са стари, престояли 2 дни в затворен съд в хладилника, но със стайна температура.
**Бадемовото брашно се приготвя от белени бадеми, смлени във блендера  заедно със пудрата захар, като задължително се пресява 2-3 пъти за да не останат едри частици.




 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...