Етикети

агнешко (7) баница (27) без глутен (11) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (132) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (186) домашно консервиране (6) дребни сладки (29) дулче де лече (1) есен (32) желирано (28) за празник (102) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (31) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (17) плодове (70) постно (34) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (51) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

събота, 24 октомври 2015 г.

Френска селска торта със сладко от сини сливи - много вкусна и свежа медена торта със сметана



Правя френска селска торта от години.Вече съм споменавала, че е любимата ми торта.Много сочна, свежа, лека и иии пристрастяваща! Въобще не е трудна, приготвянето й отнема по-малко от час.
Основната рецепта, която използвам  е на сладкарница Канея.
Тестото за платките може да се приготви в два варианта, без разлика във вкуса.В единия случай с мляко и по-дълго варене, в другия случай с 2 вместо с едно яйце, без мляко и само няколко минути варене.Днес ви представям рецептата с мляко, а
Тук ще намерите рецептата на по-краткия вариант.



Продукти
16 порции - форма с диаметър 26 см

за блатовете
2-3 с.л. мед
150  г захар
50 г разтопено масло
200 мл прясно мляко
1 яйце+ щипка сол
1 ванилия
2 ч.л. сода бикарбонат
400 г брашно
за крема
1000 г заквасена сметана
200 г пудра захар
100 г крем сирене
1 ч.ч. орехи
1 бурканче сладко по избор(сини сливи)

 Приготвяне

блатове
 Може да бъдат направени от предния ден.

В малка тенджерка се смесват меда, млякото  и маслото.
Поставят се на котлона на слаб огън и се бърка до разтопяване.
Яйцата се разбиват със захарта и щипка сол и се прибавят към топлата смес, разбърква се и се добавя содата.
Изчаква се да заври, вари се около 20 минути при непрекъснато разбъркване и се добавя брашното.
Оттегля се и се бърка, меси до получаване на лепкаво тесто.
Разделя се на 6  топки .
Всяка топка се разточва до  много тънка, почти прозрачна кора.Може да точите направо върху хартия за печене.
Прехвърля се върху застлана с хартия тава и с помощта на ринг, чиния или друго се изрязва до правилна форма и желания размер  - 26 см
Пекат се по 2 едновременно във фурна, предварително загрята на 180 С с вентилатор за 3-4 минути (наблюдавайте за да не прегори), става наистина много бързо.
Изваждат се и се оставят да изстинат.

крем

Сметаната се разбива с пудрата захар.
Всяка кора се маже обилно с крем и се поръсва с леко запечените   счукани орехи или се маже със сладко.Така се редуват кора, сметана, орехи, кора сметана, сладко.
Към сметаната за последния слой се добавя крем сирене и с получената смес се измазва цялата торта, отгоре и отстрани.
 Тортата се покрива и се оставя в хладилника за една нощ.
Украсява по желание с орехи, пресни  плодове или сладко
най-добра е на другия ден





3 коментара:

  1. Соня,тортата е приказна с тези медни блатове......,разкош!

    ОтговорИзтриване
  2. Направена е и отлежава в хладилника нямам търпение да я опитам! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам отзиви! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...