Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (4) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (145) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (55) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (14)

търся в този блог

сряда, 30 юли 2014 г.

Торта купол - плодова шарлота с крем сирене и сметана (малини)



 Тортата е пълна импровизация, според наличните продукти.Много е лека, добре напоена, мекичка и едновременно с това стои добре.Изключително бърза и лесна.




 Сладкишът може да бъде направен с пресни плодове или сладко по избор.
Продукти 
за торта с диаметър около 28 см
18-20 порции

  • 300 г бишкоти савоярди (за тирамису)
  • 500 г малини с 3-4 с.л. захар
  • (2 бурканчета сладко по избор)
  • 1 пак.желатин за плодовете
  • 600 мл течна сметана
  • 2 с.л. захар
  • 400 г крем сирене
  • 20 г желатин
  • 100 г бял шоколад
  • за отгоре
  • 400 г заквасена сметана
  • 2 с.л. пудра захар
 Приготвяне


  •  Дъното и стените на голяма дълбока купа се облепват с фолио за свежо съхранение.
  • Малините се намачкват заедно със захарта и се сваряват за няколко минути . Получения малинов сос се разделя   на 3 части - едната за бишкотите, другата за малиново желе и третата за добавка към сметаната.Ако се използва готово сладко тази процедура се прескача.
  • Бишкотите се нареждат плътно по дъното и стените на купата и се намазват с четка с малиновия сос.
  • Сметаната( без 100 мл , които се отделят за белия шоколад) се разбива до леко сгъстяване.
  • Крем сиренето се разбива със захарта и се смесва със сметаната.Прибавя се определения малинов сос.Желатинът се накисва в малко студена вода, след това се загрява на микровълновата за 30 секунди до пълното му разтваряне и се прибавя към сметановата смес.
  • Шоколадът се начупва и загрява заедно със 100 мл сметана до разтопяване.Прибавя се към сметановата смес.
  • Желатинът за малиновото желе се залива със студена вода до набъбване и след това се загрява до пълно разтваряне.Смесва се с остатъка от малиновото желе.
  • Половината от сметановата смес се изсипва върху бишкотите.Ако не е много гъста се поставя в хладилник за 30 минути да стегне.
  • Върху нея се разпределя малиновото желе.
  • Покрива се с остатъка от сметановата смес.


  • Отгоре се подреждат бишкоти, предварително потопени в малиновия сос.
  • Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник поне за 4 часа за да стегне.
  • Фолиото се отстранява внимателно и купата се обръща върху тортена чиния(поднос).
  • Заквасената сметана се разбива със захарта и тортата се измазва цялата с получения крем .
  • Украсява се с пресни плодове или по желание с друго.






1 коментар:

  1. Чудесна,сочна и много съблазнителна торта,Соня!Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...