Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 14 декември 2013 г.

Шарени предястия от зеленчукови пюрета - картофи, спанак, моркови и цвекло



Това е по-скоро идея за разнообразяване начина на поднасяне на пюрето като гарнитура или предястие. Необходими са ви само някакви пръстени за оформянето. Аз използвах метални, но може да са направени от разрязана пластмасова бутилка, бирена или друга консерва. Количества и продуктите са съвсем ориентировъчни,  зависят от това какво имате в хладилника и  каква е големината на пръстените, които се използват.

Продукти
за около 4 порции
2 картофа
сол, черен пипер, мащерка,  масло
3 моркова
сол, черен пипер, майорана
1 малка глава червено цвекло
сол, черен пипер, чесън, тъмен балсамов оцет, лъжица сметана
300 г пресен спанак
сол, черен пипер, чесън, джоджен, лъжица сметана
още
крем сирене, извара, босилек, чесън
 Приготвяне
Всички зеленчуци се варят поотделно.Може картофите и морковите заедно.
Спанака се бланшира само за около 3-5 минути и веднага се прехвърля в купа със студена вода, отцежда се много добре(изстисква се с ръка) и се пасира с пасатор или блендер, овкусява се с предвидените подправки.
Цвеклото, обелено и нарязано за да се свари по-бързо. Пасира се с пасатор или в блендер и се овкусява.
Картофите и морковите се отцеждат и се намачват с преса за картофи или вилица. Може да се смесят.НЕ се слагат в блендер или пасатор! Овкусяват се с предвидените подправки.
Ринга се маже с олио отвътре,  слага се в чинията и в него се подреждат  пюретата.За основа се използва картофено или морковено, защото са по-твърди и стоят по-стабилно.Притиска се с лъжицата.
Върху спаначеното пюре има крем сирене смесено с извара и овкусено с подправки.
Охлажда се в хладилник за 30 минути или повече, ринга се изважда внимателно и...готово, шаренийка!


2 коментара:

  1. Сонче, чудесни и лесни за изпълнение идеи предлагаш! Ще се възползвам!
    Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудни са, Сонче, страхотни предложения, идейни, красиви и много вкусни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow