Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

четвъртък, 5 декември 2013 г.

Обърнат сладкиш с райска ябълка и карамел



Райската ябълка сравнително слабо познат плод. Причината е, че се появила в България преди около 60-70 години, донесена от Азия и че има доста стипчив вкус, преди да престои и омекне .
Райска ябълка, снимка на дървото на гроба на Ванга, Рупите ноеври 2013
Райската ябълка произхожда от Китай и Япония. Ботаническото ѝ наименование идва от гръцки – „diospyros“, което означава „божествен огън“. В страните от Средиземно море и Америка е пренесена още през XVIII в., а в България – около 1935-1940 г. В България се отглежда по Черноморието и   гградовете ПловдивСопотКарловоСливенХасковоИвайловградСандански и Петрич и освен като райска ябълка, се знае и като „медовина“. (Уикипедия)
След като престои и омекне, ябълката става много сладка и наистина като медена.
За първия ми опит с десерт от този плод заложих на изпитана, любима и сигурна рецепта с гарантиран резултат - Обърнат сладкиш с карамел

Продукти
за малка правоъгълна кексова форма
24/10/6 см
 карамел
1 к.ч. масло1 к.ч. захар(смес от кафява и меласа)
1 ч.л. канела
тесто
2 големи яйца
1 ч.ч. захар
30 г разтопено маслo
100 г заквасена сметана(кисело мляко)
70 г бадемово брашно ( 1/2 ч.ч.)
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1/2 капсула ромова есенция или ром
1/2 ч.л. канела
щипка карамфил
щипка индийско орехче
ванилия
1 к.ч. стафиди
2 големи райски ябълки, не размекнати, но не и съвсем твърди

 Приготвяне



  • В малък съд на котлона се загрява маслото, изсипва се захарта и се готви на слаб огън до получаване на еднородна гладка маса, карамел.добавя се канелата.
  • Формата за печене се намазва с масло по стените и дъното и в нея се изсипва горещия карамел.Оставя се да изстине.
  • Ябълките се белят, почистват се откъм върха от семенната част и се режат на дебели кръгове, около 1 см. Подреждат се върху изстиналия карамел.
  • Яйцата и захарта се разбиват с миксер или тел до побеляване.
  • Следват сметаната, разбива се и разтопеното масло, разбърква се.
  • Бадемите се смилат до брашно в блендер и се прибавят към тестото, изсипват се и брашното, солта и бакпулвера,  разбърква се с шпатула.
  • Добавят се всички ароматни съставки, a накрая и стафидите.Разбърква се добре.
  • Готовата смес се изсипва внимателно върху ябълките.
  • Пече се в предварително загряна на 180 С фурна за около 20 минути, до суха клечка.
  • Формата се изважда от фурната и след 10 минути се обръща в чиния за сервиране. При изстиването карамелът започва да се стяга и няма да може да се обърне.По-рано пък не може да се отлепи сладкиша от стените на съда.

Десертът е по-вкусен след като изстине напълно,  да поеме от карамела.


12 коментара:

  1. Много ароматно предложения, Сонче, помня плода от детските си години, а отдавна не съм намирала добър за консумация - достатъчно зрял и сладък като мед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами просто купуваш и чакаш да узрее! Аз си ги подреждам на един поднос и ги проверявам всеки ден, когато омекнат са готови! поздравии хубави празнични дни!

      Изтриване
  2. Наистина много интересно предложение! Не съм виждала досега рецепти с този плод и макар аз самата да не го обичам, у дома си имам голями фенове, така че ще се опита и тази твоя вкусна рецепта! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не го обичах , Люси, но от тази година си похапвам :), просто трябва търпение за да го изчакап да омекне, иначе има много стипчив на вкус.Поздрави!

      Изтриване
  3. Усещам райското ухание на този райски сладкиш :)
    Невероятен е, Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти! Хубави оразнични дни ти желая!

      Изтриване
  4. Вкусно, ароматно и много подходящо предложение за уютните декемврийски вечери! Усмивки, Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани, наистина е с аромата на зимните празници, обожавам канела, карамфил, пък и карамел от кафява захар...! Поздрави!

      Изтриване
  5. Интересно предложение, Сонче! Днес съм го отбелязала за проба и ще докладвам, ако наистина смогна с направата. Хубав Никулден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Смогнах, направих го и вече го няма :) Но запазих една снимка и ще ти я покажа във ФБ. Много ни хареса! Ароматът на карамел, масло и тези подправки е просто убийствен :) Някои от продуктите замених с налични, но запазих основната идея. Благодаря ти за рецептата, Сонче! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти за доверието и споделеното , Снежи! Много се радвам, че ви е допаднала рецептата! Поздрави!

      Изтриване
  7. raiskata
    iabalka za da omekne po barzo se slaga vav frizera

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...