Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 29 юни 2018 г.

Торта малиново-шоколадов мус с огледална глазура - подробно



Този вид торти, съчетаващи няколко вкуса, с изненадваща сърцевина,  са много ефекти и вкусни. Описанието изглежда дълго, но тортата не е толкова трудна! При добра организация може да се направи за 2 дни по 2 часа. А вкусът и видът си заслужават усилието!







Продукти
за форма с диаметър 24 см
12 порции
блат
2 яйца
100 г захар
 60 г орехи
50 г брашно
1 ванилия
1/4 ч.л. бакпулвер
малинов мус (16 см)
500 г малини*
300 г захар*
10 г желатин
60 мл вода
плодово-сметанов мус
125 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
250 г малини*
150 г захар*
10 г желатин
60 л вода
шоколадов мус
125 г маскарпоне
200 мл течна сметана 30 % масл
3 с.л. пудра захар
1 с.л. коняк
150 г шоколадов кувертюр
за сиропиране на блата
50 г захар
50 мл вода
1 с.л. коняк
*пресните плодове и захарта могат да се заменят със сладко от плодове по избор
огледална глазура
 10 г желатин
60 мл вода
140 г течна глюкоза**
150 г захар
75 мл вода
100 г кондензирано мляко
150 г бял шоколад
боя за хранителни цели

**Ако   глюкозата е на прах, разрежда се 1 част прах с 3 части вода и се използват посочените милилитри
Време за приготвяне: 4 часа
- за подготовка - 2ч.30 мин.
 - за готвене и изчакване- 7 часа

Калории 
Общо 8275 Ккал 
За една порция 690 Ккал 



Приготвяне 
Най-напред се определят съдовете, необходими за различните пластове на тортата. Основният диаметър е 24 см, а вътрешните пластове са с диаметър 16 см. Аз използвам форма с откопчаващ се ринг за цялата торта, а за вътрешните желета малки касероли, които застилам с фолио за по-лесно изваждане.
Започва се с малиновото желе.
Плодовете и захарта се загряват до завиране, разбърква се няколко пъти, прецежда се и се оставя да изстине до 50 С. 
Желатинът се накисва в студената вода, изчаква се да набъбне и се загрява леко в микровълнова до пълното му разтваряне. Добавя се към малиновия сос и се разбърква. Изсипва се в застланата с фолио съдинка . Прибира се в хладилник за 2-3 часа, до желиране.
След като се желира се изважда лесно с помощта на фолиото .
Плодово-сметаново желе
Маскарпонето се разбърква със захарта.Прибавя се сметаната  и се разбърква до еднородна смес.
Желатинът се накисва в студената вода, изчаква се да набъбне и се загрява леко в микровълнова до пълното му разтваряне. Добавя се към млечната смес внимателно (най-напред прибавяме няколко лъжици от млечната смес към разтворения желатин за темпериране).
Накрая се добавят плодовете. Изсипва се в застланата с фолио съдинка. Прибира се в хладилник за 2-3 часа, до желиране.
Блат
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се брашното, смлените орехи, бакпулвера, ванилията.След всяко се разбърква. Изсипва се в застланата с хартия за печене форма.
Пече се в загрята на 180 С фурна за около 10 мин.
Оставя се настрани да изстине във формата.
Шоколадов мус
Маскарпонето се разбърква със захарта.
Сметаната се загрява леко и в нея се слага начупения шоколад. Бърка се до пълното разтопяване на шоколада.Внимателно се смесва с маскарпоне.
Желатинът се накисва в студената вода, изчаква се да набъбне и се загрява леко в микровълнова до пълното му разтваряне. Добавя се към шоколадовата смес и се разбърква.
Стигаме до сглобяването на тортата в приготвената форма с откопчаващ се пръстен. Блатът е на дъното.
Сиропирането на блата е по желание.На мен ми беше малко твърд без сиропа и затова го напоих съвсем леко.
Върху блата се поставя съвсем тънък слой от шоколадовия мус.
Отгоре  се подреждат предварително приготвените желета - малиново и сметаново-плодовото.
Остатъкът от шоколадовия мус се изсипва отгоре и отстрани на желетата.Покрива се с фолио и се прибира в хладилник за 2-3 часа.


Преди да се пристъпи към заливане на тортата с огледалната глазура, тортата трябва да престои поне 2 часа във фризер.

Желатинът се накисва в 60 мл студена вода.След като набъбне се загрява в микровълнова за 30 сек, до разтваряне.
В подходящ съд се загряват на котлона захарта, останалото количество вода и глюкозата. Не е необходимо да завира, достатъчно е захарта да се разтопи.
Прибавя се желатина като се прецежда.
Шоколада се начупва и се загрява на водна баня или в микровълновата, бърка се до разтопяване.
Към разтопения шоколад се добавя кондензираното мляко.
Смесват се шоколадовата и водната част. Разбърква се добре.  Използва се пасатор. Прибавя се боята.Аз използвах на прах, като освен червена сложих и малко жълта до получаване на желания цвят.
Прецежда се в удобен съд(огнеупорна кана).
Изчаква се температурата да спадне до към 35 Ц.
 Тортата се изважда от фризера и се поставя върху обърната купичка в широка тава.  Залива се с глазурата, изсипва се първо в средата, а след това и по краищата. Излишната глазура се разтича и се събира в тавата.Тя може да се използва отново след затопляне на водна баня или в микровълновата. Остатъкът от глазурата може да се съхранява в хладилник до няколко дни.

Тортата се съхранява в хладилник.Украсява се по избор.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

3 коментара:

  1. Адмирации, Соня ... впечатляващо предложение,
    разкошна торта - много елегантна, ефектна и изкушаваща.
    Благодаря ти, страхотна рецепта, желая ти прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване
  2. Отдавна не съм надничала тук, Сонче:). Привет! Публикацията ти е невероятна. Толкова подробна, полезна, а тортата е много красива. Чудесно е, винаги съм била признателна за трудът, който много хора влагат, за да помогнат на другите. Жалко, че все по-рядко се среща благодарността, но пък е достатъчно и да знаем, че някъде на някой сме били полезни:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow