Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (19) Бетоловото (15) броколи (4) бутер тесто (19) българска традиционна кухня (137) великден (1) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) десерти (201) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (2) есен (32) желирано (36) за празник (107) заек (3) закуски (62) запеканка (10) италианска кухня (34) кайма (24) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (22) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (7) кремове (37) крок пот (5) круши (10) лесно (130) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (148) паста (20) патица (2) пилешко (48) пити (18) плодове (75) постно (36) праз (1) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (22) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (89) сос(дип) (1) спанак (27) супа (28) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (55) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (17) чия (2) шоколад (35) ябълки (16) ягоди (31) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (35) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 16 март 2018 г.

Торта "Нежност"


Тортата е много свежа, фина и нежна, с хармонично комбиниращи се плодово-сметанови вкусове и затова избрах това име.


Отдавна исках да приготвя такъв сладкиш с плодова вътрешност. Е, хареса ми резултата, беше одобрен и от дегустаторите!
Освен вкусът, и визията на тортата е впечатляваща.


При добра организация, въпреки че описанието изглежда дълго,  се приготвя бързо.
Може да се използват пресни плодове, замразени или сладко от плодове, различни от тези в рецептата.



Продукти
за форма с диаметър 20-22 см
10 порции
блат

2 яйца
90 г захар
1п. ванилова захар
50 г разтопено масло
70 г бяло пшеничено брашно
45 г бадемово брашно
1/2 п. бакпулвер
1 с.л. какао
4 с.л. малинов ликьор за напояване
малинов пълнеж
500 г пресни плодове с
200 г захар или
400 г малиново сладко
1п. от 7 г желатин
кайсиев пълнеж
200 г сладко от кайсии
сок от 1 портокал
7г желатин - 1п.
сметаново-карамелен пласт
1 кутия(400 г) дулче де лече (карамелизирано мляко)
200 мл течна сметана 30 %
7 г желатин
плодово-сметанов слой
400 г заквасена сметана
200 мл течна сметана
200 г малиново сладко или плодове и захар
шоколадово покритие
50 мл течна сметана
50 г бял шоколад
30 г масло
Украсата е бита сметана, оцветена за пролетно настроение с хранителни бои
 Време за приготвяне: 2 часа
- за подготовка - 1 час
 - за готвене - 15 мин.
- за изчакване - 4 часа
Калории 
Общо 7770 Ккал 
За една порция  770 Ккал 

Приготвяне 
Най-напред се започва с плодовите желета защото за тях е необходимо време да стегнат. Приготвят се съдовете - по-голям за самата торта и по-малък за плодовите желета.Разликата в диаметъра трябва да е около 4-5 см, разбира се ако искате да получите същия разрез.
За по-лесно изваждане на желето, съдът да се облицова с прозрачно фолио или обикновен найлон.
Пресните плодове се смесват със 100 мл вода и захарта и се загряват до пълното разтваряне на захарта. Прибавя се желатина, предварително набъбнал, разбърква се добре .
Ако се използва готово сладко, процедурата е същата - сладкото се загрява леко и към него се прибавя желатинът, предварително смесен с 50 мл вода .
Изсипва се в съд с диаметър поне 4-5 см по-малък от този в който ще се приготвя тортата. Аз използвах за тортата 22 см, а за плодовото желе 16 см.
Оставя се в хладилника за около 2 часа, докато се желира.
През това време се приготвя следващия плодов слой(кайсиев), който се изсипва върху първото желе.
Прибира се в хладилника до пълното стягане на двата плодови блата.
какаов печен блат
Яйцата се разбиват със захарта, добавя се ванилията, разтопеното и охладено масло.Разбърква се и се добавят сухите съставки - пшеничено брашно, бадемово брашно, бакпулвер, какао.
Изсипва в съд с големината на тортата и се пече  в предварително загрята на 180 С , без вентилатор, фурна за около 15 мин., до суха клечка.
Изпечения блат се изважда от формата и се оставя да изстива.
сметаново-карамелен слой
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода и се изчаква да набъбне. Затопля се за 30 сек в микровълновата фурна, разбърква се до пълно разтваряне.
Смесва се с карамеленото мляко.
Сметаната се разбива до пухкавост и внимателно се смесва с карамеленото мляко.
сглобяване на тортата
Изпечения блат се оформя като, ако има издуто в средата, се подрязва.
Поставя се върху тортена чиния и се стяга с пръстен или във форма с откопчаващ се пръстен. Напоява се с предвидения алкохол с помощта на четка.
Карамелената смес се изсипва върху блата.Сладкиша се прибира в хладилника за 1 час докато сметаната се желира.
Плодовите желета се изваждат и едновременно се обръщат върху стегнатия карамелен слой.
плодово-сметанов пласт
Заквасената сметана се смесва  със сладкото, разбърква се добре.
Прибавя се вече разтворения желатин.
(Когато работите с желатин , ако имате съмнения, прецеждайте с гъста цедка, за да избегнете неразтворен желатин.)
Сметаната се разбива добре и се смесва с плодовата част.
Ако вместо сладко се използват пресни плодове, към сметаната трябва да се добавят 2-3 с.л. пудра захар, а плодовете, нарязани на дребно се примесват накрая.
Готовата сметаново-плодова смес се изсипва върху плодовото желе, заглажда се и тортата отново се прибира в хладилника.
шоколадово покритие
Сметаната се загрява, без да завира( микровълнова). Начупения на дребно шоколад се прибавя към сметаната и се бърка до пълното му разтопяване. Добавя се маслото и всичко се разбърква добре до получаване на гладка смес.Изсипва се в средата на тортата и се оставя да се разнесе равномерно.
Сладкиша се прибира отново на студено докато шоколада изстине.
Тортата се реже с топъл остър нож.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

2 коментара:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...