четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Медовик - руска медена торта с варен крем




Тортата е с блатовете на любимата ми Медена торта, френска селска, която е със сметанов крем.
Много бях чела за този вариант с варен крем и за споровете дали е френска или руска, но наскоро опитах тази торта и ме грабна с лекия си и нежен вкус.
Дойде ред да я приготвя за моите родители, моята майка  е доста консервативна, а тази торта наподобява вкуса на домашната торта от детството ми!



Повтарям продуктите за блатовете както при френската селска торта.Предпочитам маргарина защото стават по-мекички.
Продукти
16 порции - 26 см
за блатовете

  • 2-3 с.л. мед
  • 150  г захар
  • 50 г маргарин (масло)
  • 2 яйца + щипка сол
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 350-400 г брашно

крем

  • 1 л прясно мляко
  • 4 яйца
  • 7 с.л. захар(на вкус)
  • ванилия
  • 6 с.л. брашно
  • 100 г масло
  • 1/2 ч.ч. сладко от сини сливи


Приготвяне
блатове

  •  В малка тенджерка се смесват меда, захарта  и маргарина, поставят се на котлона на слаб огън и се бърка до разтопяване.
  • Яйцата се разбиват с щипка сол и се прибавят към топлата смес, разбърква се и се добавя содата.
  • Изчаква се да заври, вари се 1-2 минути при непрекъснато разбъркване оттегля се  и се добавя брашното, бърка се , меси  се до получаване на лепкаво тесто.
  • Разделя се на 6 -7 топки (този път разделих на 8 и станаха много тънички) и
  • всяка се разточва до  много тънка, почти прозрачна кора.Може да с еточи направо върху хартия за печене.
  • Прехвърля се върху застлана с хартия тава и с помощта на ринг, чиния или друга тава се изрязва до правилна форма и желания размер -24-26 см.Може и само да се маркира кръга, след изпичането веднага се изрязва по белега.
  • Пекат се по 2 едновременно във фурна предварително загрята на 180 С с вентилатор за 3-4 минути (наблюдавайте за да не прегори).
  • Изваждат се и се оставят да изстинат.


крем

  • Яйцата с еразбиват и към тях се прибавят брашното и малко от млякото(1ч.ч.), бърка се до получаване на гладка смес.
  • Останалото мляко се слага на слаб огън и яйчната смес се изсипва на струйка при непрекъснато бъркане, добавя се захарта.
  • Варенето продължава до сгъстяване на крема ( около 5 мин.)
  • Отдръпва се от огъня и се прибавя нарязаното масло и ванилията като всичко се разбърква. Крема се оставя да изстине покрит с фолио.Може да се приготви един ден по-рано.

сглобяване и украса

  • Използва се по възможност ринг.
  • Реди се блат, крем,като на 2-3 места се поставя и от сладкото.Отгоре се завършва с крем.
  • Тората се оставя  на хладно за 1-2 часа за да стегне ислед това се освобождава от ринга.
  • Отстрни се оформя с трохи от изрезките на блата и смлени орехи.
  • За украсата отгоре съм използвала указанията на Йоли за направа на шоколадови листа.Листата са произволно избрани, по-твърди с по-изявени нишки.Намазват се с олио и след това с четка се нанася разтопения шоколад, от ОБРАТНАТА страна на листото.Оставят се на хартия да стегнат.Може да се направят и други формички  като просто се рисува върху хартията с разтопения шоколад.Направих и опит за пеперуда, стана 3 D,   но не можах да я нарисувам добре.Използвах прегънат  картон.



12 коментара:

  1. Чудесна е тортата, Соня!
    И красива украса :)
    Аз все не се решавам да правя тези блатове.
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са вкусни, Дани , на мен са ми любими! Поздрав и хубав празник!

      Изтриване
  2. И аз все се каня да я направя! Харесва ми с този крем, който предлагаш.
    Усмихната вечер, Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На май със сметаната ми харесва повече, Ина, но пък тази я правя за първи път и още не съм я опитвала достатъчно :0! Поздрави!

      Изтриване
  3. Сонче, не съм опитвала, но съм сигурна, че е била много вкусна! Чудна тортичка си направила и безспорно си зарадвала близките си. :)
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гергана, това си е класика, и Френската и руската , медената торта няма кака да не се хареса! Поздрави!

      Изтриване
  4. Чудно съчетание, Сонче! Медени блатове, домашен крем и много любимите ми сини сливи виждам, което я прави точно по мой вкус и си я записвам в тефтерчето. Скоро (надявам се да успея) ще я пробвам реално.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, знам, че ще я направиш и се надявам да ви хареса! Хубави празнични дни!

      Изтриване
  5. мммм,и красива,и гарантирано вкусна е тортата ти,Соня,бих си откраднала едно огромно парче,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. При замесването на тестото прибавя ли се прясно мляко?

    ОтговорИзтриване
  7. Не само руснаци и французи приготвят този тип торта,повече от 25 години приготвям подобен сладкиш наречен "Медени резенки" по една чешка рецепта.в блатовете има и прясно мляко,между 2 от блатовете се маже със кайсиев мармалад,залива се глазура от краве масло,захарен сироп и какао.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.