сряда, 19 февруари 2014 г.

Две рецепти с киноа и зеленчуци



Киноата е съвсем нов за мен продукт, предполагам и за повечето от вас.Популярността му нараства в последните години.
Ето какво казва Уикипедия
Киноа (Chenopodium quinoa) e зърноподобна култура, отглеждана предимно заради ядивните си семена. Тя е псевдо-житно растение, защото всъщност принадлежи към семейство Лободови (Chenopodiaceae) (към което принадлежат също спанакът и цвеклото), а не към семейство Житни (като пшеницата) и е едно от растенията с висока хранителна стойност.
Името "Киноа" произлиза от испанското изписване на името на индианския народ Кечуа "Kinwa" или "Qin-wah".
Зърната на киноа, като цяло, се варят по същия начин, както ориза, и могат да бъдат използвани в широка гама от ястия. Киноа-та е горещо препоръчвана за консумация поради състава си, тя е за предпочитане не само пред пшеницата, но и пред ориза, защото малкото въглехидрати, които съдържа, биват усвоявани от организма бавно и постепенно, така не причиняват напълняване. Тя не съдържа глутени, а има много важни за организма вещества като желязо, калций, големи количества от витамини B и Е, както и много други полезни витамини и минерали.
  Затова 2013 г. е обявена за Международна година на киноата от Организацията на обединените нации, а киноа-та за супер храна.


Моите впечатления от тези симпатични зрънца са много положителни.
Сварена, но все още неподправена, киноата е доста безвкусна и същевременно красива. Понася всякакви комбинации от други продукти и подправки. Може да се поднесе като салата, предястие или основно ястие.

Вари се бързо.Най-напред се измива със студена вода в цедка, след това се вари в съотношение 1:2 във вода с малко сол, за около 12-15 минути.

Салата от киноа и свежи зеленчуци


Продукти
за 2 порции

  • 100 г сурови семена киноа (1 ч.ч.)
  • 100 г пресен спанак
  • 1 червена чушка
  • 1 авокадо
  • 1/2 главичка червен лук
  • 100 г червено цвекло
  • 1-2 моркова
  • маслини
  • чери домати

сос

  • сол, 1 ч.л. мед,
  •  2 с.л. зехтин, 
  • 2 с.л. балсамико

 Приготвяне

  • Семенцата се измиват и  сваряват в 2 ч.ч. вода за 12-15 минути, оставят се да изстинат под капак.
  • Всички зеленчуци се режат на дребно или настъргват и се примесват с изстиналата киноа.(без доматите)
  • В купичка се смесват 1 ч.л. мед, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. балсамико и  сполучения сос се залива салатата.
  • Украсява се с чери доматчетата.


Киноа с пилешко и зеленчуци


Продукти
за 2 порции

  • 100 г сурови семена киноа (1 ч.ч.)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1-2 моркова
  • 1 глава червен лук
  • 100 г пресен спанак
  • 100 г пушено пилешко филе
  • 2-3 печени чушки
  • сол, бял пипер, майорана, стрък пресен чесън

Приготвяне
  • Семенцата се измиват и  сваряват в 2 ч.ч. вода за 12-15 минути, оставят се да поемат водата напълно, под капак.
  • Морковите и лука, нарязани на дребно се задушават в зехтина.
  • Добавя се нарязания спанак, след него нарязаното месо и накрая печените чушки.
  • Запържва се за 1-2 минути и зеленчука се смесва с киноата.
  • Ястието се овкусява   с предвидените подправки и се сервира топло.

12 коментара:

  1. Сонче, примамливи предложения! Открих киноа в един диетичен магазин и скоро ще купя, но сега на ред са нахута, елдата и просото. :) Обезателно ще се възползвам от опита ти!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Тъй като и аз съм я тествала в няколко рецепти, бях любопитна да разбера твоите предложения и да ти кажа, останах очарована! Страхотни са и салатата и ястието. Определено са много подходящи за хора, които не са свикнали с вкусът на киноата. Браво, Сонче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Страшно много ми допадат и двете рецепти,Соня!
    Много ми хареса киноата на заведение и трябва да я въведа и в домашни условия.
    Благодаря за споделените рецепти,нямам съмнение,че са много вкусни и видимо много колоритни!
    С пожелание за успешен петък с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Много приятни рецепти,вчера правихме първата,днес започваме и втората!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви за доверието и споделеното! И нека да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Соня! Мога ли да заменя печените чушки със сурови? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, мисля че може, пак така съвсем леко да са запържени, ще останат хрупкави и свежи.Ще чакам отзиви за резултата, интересно ще бъде и за читателите! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Перфектно ,
      пробвах го с малки изменения и е супер !!!

      Изтриване
    3. Много се радвам! Благодаря ви за доверието и споделеното! Поздрави!

      Изтриване
  7. Снощи вечерята бе киноа с пилешко и зеленчуци-лесно,вкусно и полезно ;-)

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте,
    сготвих ястието без месо. Сложих лук и морков, както в оригиналната рецепта. Замених спанака с броколи и прибавих стрък селъри, нарязан на дребно. После съединих с киноата. Много добро! Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много се радвам, че ястието ви се е получило добро! Благодаря ви за споделеното! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.